Coneixem l’ofegabous, el tritó més gran d’Europa i espècie protegida
La Generalitat té en marxa programes de reproducció i preservació dels seus hàbitats a la Comunitat Valenciana
L'ofegabous, el tritó més gran d'Europa, endèmic de la zona mediterrània, està en el catàleg d’espècies protegides perquè els seus hàbitats naturals els fan vulnerables.
A l'IES Camp de Túria de Llíria aquest dimarts han fet una activitat especial per conéixer aquest amfibi, que és el més gran dels que viuen als ecosistemes valencians. Arriba a fer trenta centímetres, viu en pous i tolls d'aigua, i està catalogat com a vulnerable.
Els ofegabous són carronyers, s'alimenten de larves i altres invertebrats i viuen entre l'aigua, el fang i la vegetació, explica la responsable d'educació de la Fundació Limne, Sara Herrero. A més, en cas de sequera es poden enterrar en el fang i quedar-s’hi un parell de mesos. El més curiós és el seu sistema de defensa: trauen del cos la punta de les costelles, cosa que els fa una ferida, però al mateix temps tenen en la pell substàncies antimicrobianes que eviten que s'infecten les ferides i permeten que millore la cicatrització.
L'alumnat no ha perdut el fil de l'explicació, perquè aquest tipus de lliçons “els motiva moltíssim”, diu la seua professora de Biologia, Gema Esteve, i per això les fan, tal com assegura.
La conservació dels seus hàbitats està arreplegada en els programes de preservació de l’ofegabous, perquè sense un ecosistema adient qualsevol espècie desapareix, indica Herrero. És important destinar recursos a la conservació dels seus hàbitats perquè la gent no és conscient de la importància que tenen i acaba destrossant-los, puntualitza Sales Tomàs, directora gerent de la fundació.
La Generalitat manté un programa de reproducció per a recuperar la població de l'ofegabous i reintroduir-lo en llocs idonis de la Comunitat Valenciana.