Confiar només en web oficials per a descàrregues, clau per a evitar ciberdelinqüents

Pràctiques com el ‘phising’ o l’atac de troians bancaris s’han incrementat exponencialment en els últims anys.

Confiar només en web oficials per a descàrregues, clau per a evitar ciberdelinqüents
Confiar només en web oficials per a descàrregues, clau per a evitar ciberdelinqüents

La ciberseguretat s’ha convertit en un concepte clau en els últims anys, que afecta tant la ciutadania, com les xicotetes i grans empreses i l’administració pública. Ningú està exempt de perill quan es tracta d’un atac cibernètic.

Aquest dimarts se celebra el Dia Internacional d'Internet Segur, que recorda que hem d’estar alerta quan entrem en un web o ens descarreguem una aplicació per al telèfon mòbil. Any rere any la tecnologia evoluciona i amb ella els ciberdelictes, que cada vegada són més sofisticats.

En una entrevista al programa de ràdio El dia À Punt, l’expert en ciberseguretat Josep Albors aconsella, fonamentalment, confiar només en pàgines web que siguen oficials de l’empresa o l’administració corresponent. A més, en el cas de les aplicacions, recomana descarregar-les de repositoris oficials i apunta que és interessant també revisar que tinguen bones opinions i acumulen moltes descàrregues.

Un dels atacs més comuns en Internet és el dels troians bancaris. El seu sistema d’estafa consisteix en enviar un missatge SMS o a través del correu electrònic en què se’ns convida a entrar a un enllaç per, posteriorment, o descarregar una aplicació o accedir ja a la plataforma falsejada del banc. En aquesta, se’ns sol·licitarà unes credencials, que el troià ens furtarà per accedir al nostre banc i que li permetrà fer transferències als seus comptes.

Albors ha explicat que la dificultat de perseguir aquest tipus de crims en el fet que els ciberdelinqüents, possiblement, no residisquen al mateix país. “Això dificulta la coordinació entre les autoritats. Té un procés més lent, hi ha més passos a seguir”, ha explicat.

A banda de l’atac a través de les plataformes bancàries, des de l’inici de la pandèmia també s’han incrementat les estafes que es fan passar per empreses de missatgeria, en què s’ofereix fer un seguiment dels paquets. L’expert en ciberseguretat ha assegurat que aquesta pràctica funciona “massa bé i per desgràcia, acaba afectant a molta gent”.

12345, la contrassenya més utilitzada a Espanya

Les contrasenyes més utilitzades a Espanya continuen sent "123456", "123456789" i "12345", segons ha observat l'empresa especialitzada en ciberseguretat S2, que incideix en el fet que el robatori d'una credencial pot obrir la porta a diversos serveis (ja que les contrasenyes solen estar repetides) i en l'ús poc segur que es fa de les xarxes wifi.

Tant les administracions públiques, experts en ciberseguretat com empreses especialitzades coincideixen a dir que la seguretat de navegar per internet comença per un mateix, i en el fet que els usuaris són els primers que han de prendre’n precaucions per a moure's en l’entorn de manera segura.

També et pot interessar

stats