El Congrés aprova la nova llei contra el malbaratament alimentari
Pretén promoure l'economia circular, i tant la restauració com la distribució i els supermercats li donen suport, excepte pel règim sancionador
El Congrés ha aprovat este dijous la nova llei de prevenció de les pèrdues i del malbaratament alimentari, que té com a objectiu previndre i reduir les pèrdues i el desaprofitament del menjar per part de tots els agents de la cadena alimentària, amb una jerarquia de prioritats de solució.
La finalitat és rebaixar un 50% els residus d'aliments per càpita en la venda a la menuda, i disminuir un 20% la pèrdua d'aliments a través de les cadenes de producció i subministrament per a l’any 2030.
La llei també pretén promoure l'economia circular, a través de la sensibilització dels agents de producció, i la transformació, distribució, hostaleria, restauració i ciutadania. La norma dirigeix el focus a la producció, la venda detallista, el servei en restaurants i serveis de menjars, així com a les llars.
El projecte de llei estableix, per a aconseguir l’objectiu de rebaixar el malbaratament, una "jerarquia de prioritats d'actuació", que començaria amb la prevenció mitjançant la donació d'aliments o la seua transformació i, en segon lloc, es procedirà al reciclatge per a produir compost.
D'altra banda, el text fixa com a "bones pràctiques" poder "disposar d'infraestructures adequades" per a afavorir que es minimitzen les pèrdues i el desaprofitament, incentivar la venda de productes amb data de consum preferent o de caducitat pròxima i promoure el consum dels productes de temporada i proximitat.
Altres de les bones pràctiques que s’assenyalen són la divulgació relativa a una millor planificació dels menús, la compra sostenible, la cuina de reaprofitament, la correcta interpretació de les dates de caducitat i de consum preferent i el reciclatge.
Supermercats i distribució, d’acord amb la intenció de la llei, però no amb les sancions
Al respecte, l’Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats (Asedas) s'ha mostrat a favor de l'enfocament de la llei, però n'ha criticat el règim sancionador.
El director general de la patronal, Ignacio García Magarzo, ha assenyalat que els sembla "correcte" l'enfocament basat en els plans per a reduir el desaprofitament, però ha recordat que la distribució alimentària és el sector on menys es malgasta, a diferència de les llars, on més aliments es tiren al fem.
A més, ha criticat les sancions previstes en la llei: “No ens agrada el règim sancionador, perquè és bastant dur i desenfoca l'origen del problema, ja que no hi ha cap mesura respecte a les llars”, I ha advertit del risc que les comunitats autònomes regulen de manera diferent i es generen costos afegits a causa de problemes d'unitat de mercat.
Per la seua banda, l'associació AECOC, que integra més de 33.000 empreses fabricadores i distribuïdores de productes de gran consum, i Hostaleria d'Espanya, patronal que aglutina 300.000 associats del sector, han aplaudit l'aprovació de la llei de prevenció de la pèrdua i el desaprofitament alimentari.