El congrés internacional sobre aiguamolls celebrat a València demana abandonar "debats falsos" sobre el canvi climàtic
Vora 230 expertes reivindiquen la importància d'aquests ecosistemes per a mitigar l'escalfament global i el valor que tenen com a reservoris natural
Fundació Global Nature i la resta d'organitzadors de la conferència internacional d'Aiguamolls contra el Canvi Climàtic, celebrada aquesta setmana a València, ha fet una crida col·lectiva per a "deixar de banda debats falsos i polèmiques artificials que res poden aportar als problemes reals dels aiguamolls, els ecosistemes més amenaçats del planeta". El missatge, que interpel·la a entitats públiques i privades, a la comunitat científica i al tercer sector, arriba en la cloenda d'un fòrum que ha estat marcat per les polèmiques declaracions que el regidor José Gosálbez, responsable en l'Ajuntament de l'Albufera, va pronunciar durant la inauguració del congrés dimecres passat.
El polític, de Vox, estava en la cimera en representació del consistori de la ciutat i va afirmar que "el problema d'un aiguamoll com l'Albufera no és el canvi climàtic". De fet, va arribar a referir-se a aquest fenomen com a "alarmisme climàtic" o "religió climàtica" i, tot seguit, va denunciar que aquest discurs "només ha servit per a l'assenyalament ideològic i el malbaratament de diners públics". Les paraules van causar indignació en la sala, on hi havia concentrades diverses persones expertes en la matèria i, de fet, part del públic va optar per eixir-se'n.
En el comunicat que serveix de balanç sobre la cita, l'organització destaca que els i les especialistes que hi participaven van deixar constància de la necessitat d'"unir forces en la gestió i restauració d'aiguamolls per a abordar, ara més que mai, els reptes i oportunitats de l'actualitat". En aquesta línia, el catedràtic de la Universitat de València (UV) Antonio Camacho va mostrar al final del congrés satisfacció pel nivell de les comunicacions científiques presentades i el grau de consens aconseguit: "En aquesta conferència s'ha aconseguit un nivell d'enteniment molt alt, perquè cada vegada hi ha un acord més ampli tant en els problemes com en les solucions".
Algunes dades aportades en el fòrum posen de manifest la necessitat de sortir a l'encontre de solucions, remarquen les entitats promotores. S'estima que entre el 20% i el 90% dels aiguamolls costaners europeus, depenent dels enclavaments, es podrien perdre a conseqüència de la pujada del nivell de la mar. Paral·lelament, les asseguradores calculen que les pèrdues materials i humanes pel canvi climàtic ronden els 12.000 milions d'euros a l'any.
Durant la conferència, més de 230 experts han debatut sobre el paper dels aiguamolls en la mitigació del canvi climàtic. València, única ciutat espanyola reconeguda com a Ciutat Aiguamoll, ha acollit aquest esdeveniment organitzat per Global Nature junt amb la UV, la Generalitat i l'Ajuntament en el marc del programa de la Capitalitat Verda Europea 2024, amb l'objectiu de compartir els últims avanços científics i tècnics sobre aiguamolls i canvi climàtic.
Al llarg de tres dies, més de setanta ponents han traslladat les seues experiències i els resultats científics en la gestió i conservació dels aiguamolls. Han prestat especial atenció a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic i la promoció de la biodiversitat, així com la governança i l'ocupabilitat verda.
"Els aiguamolls en bon estat de conservació mitiguen el canvi climàtic i, no obstant això, en estat alterat es converteixen en emissors de gasos d'efecte d'hivernacle. D'ahí la importància de mantindre'ls en bon estat i de restaurar-los en cas que no ho estiguen", ha manifestat la coordinadora de projectes de Global Nature i del LIFE europeu Wetlands4Climate, Vanessa Sánchez.
Millora "insuficient" a l'Albufera
La conferència ha dedicat bona part dels continguts a l'Albufera de València com a llac amfitrió. La primera sessió ha mostrat l'evolució positiva del medi natural, tant en la recuperació d'espècies —principalment grans mamífers i aus—, com en la d'hàbitats i de la qualitat d'aigües.
La millora dels indicadors és, no obstant això, "insuficient i ens situa encara a mig camí de la recuperació dels nivells de qualitat ambiental que tenia l'Albufera en el passat", segons han exposat les persones ponents. En conseqüència, han defensat la necessitat de reactivar la inversió en sanejament i depuració per a aconseguir el segellament definitiu de l'aiguamoll quant a abocaments i continuar amb el ritme de recuperació ecològica previ a la crisi econòmica del 2008.
Observatori d'aiguamolls
D'altra banda, Global Nature ha presentat en aquesta conferència el primer informe que posa les bases per a un observatori dels aiguamolls. Conclou que només huit de cada deu estan en l'Inventari Espanyol de Zones Humides, imprescindible per a conéixer l'estat dels aiguamolls. "Si no sabem què tenim ni com estan, no podem conservar. Per això volem implicar uns altres, sumar forces amb altres grans jugadors i donar forma a una aposta de futur sòlida que siga una solució conjunta per a conservar i restaurar els nostres aiguamolls, sustentada en una base de coneixement", reivindica l'entitat.
Els aiguamolls són ecosistemes d'alt valor natural que estan desapareixent a un ritme tres vegades més gran que el dels boscos. D'ells depenen el 40% de les espècies vegetals i animals del planeta, aporten aigua als aqüífers subterranis, la seua vegetació filtra els contaminants convertint l'aigua en potable, eviten sequeres i inundacions i són embornals de carboni. En definitiva, recorden els promotors del congrés, són grans aliats enfront del canvi climàtic. A més, constitueixen un mitjà de vida per a mil milions de persones i contribueixen a alimentar al món.