Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

El Congrés aprova la regulació del cànnabis medicinal

El PP i Vox rebutgen aquesta regulació a causa de “la falta d’evidència científica sòlida"

Imatge d'arxiu de la planta salvatge del cànnabis / Sebastián Carrasco (Europa Press)

El Congrés ha donat llum verda a l'informe final de conclusions per a regular l'ús terapèutic del cànnabis per a tractar el dolor oncològic i l'endometriosi sota prescripció feta "exclusivament per professionals sanitaris" i dispensat "amb preferència" en farmàcies hospitalàries.

En la subcomissió, iniciada al febrer, han comparegut multitud d'experts i representants de governs d’altres països que ja han regulat aquesta substància amb finalitats terapèutiques, com Alemanya, el Canadà i l'Uruguai.

L'informe final de "Proposta de conclusions i recomanacions" ha rebut el vistiplau del PSOE, Unidas Podemos, Ciutadans, PNB i PDeCAT, l'abstenció d'ERC i EH Bildu i el rebuig de PP i Vox.

La dispensació, els destinataris i el format, els punts de disputa

Mentre que els socialistes reclamen que només es faça als hospitals, amb "plenes garanties de seguretat", Unides Podem i Ciutadans insten que també es faça en farmàcies, com demanen els pacients. Bildu, ERC i el PNB han apostat perquè també es puguen prescriure en l'atenció primària. 

Quant a les aplicacions, el PSOE les limita als pacients amb esclerosi múltiple, algunes formes d'epilèpsia i dolor crònic que no siga per càncer (inclòs el dolor neuropàtic). A més, UP proposa la prescripció per al "dolor crònic neuropàtic i oncològic [sic], l'estimulació de l'apetit en cures pal·liatives associades a tractaments oncològics i VIH, la síndrome de Gilles de la Tourette o el glaucoma".

Quant a la dispensació, el PSOE vol "fórmules magistrals a partir d'extractes o preparats estandarditzats”, per a l'ús directe “en determinats casos, assegurant l'estabilitat i uniformitat". Per la seua part, UP, Bildu i ERC també proposen la venda de cabdells, que "hui no tenen una autorització de comercialització per a poder donar resposta als pacients”.

A més, el PNB, ERC i Bildu han rebutjat la necessitat de posar en marxa un registre de pacients, al contrari que el PSOE, UP i Ciutadans.

El PP i Vox, en contra

Per la seua part, tant el Partit Popular com Vox han rebutjat la regulació del cànnabis medicinal a causa de “la falta d’evidència científica sòlida". 

El PP ha condicionat tots els avanços en la regulació a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat. A més, ha reclamat l'elaboració d'un llibre blanc, que lidere el Ministeri, amb el qual poder aclarir “els nivells reals de qualitat, eficàcia i seguretat”, tenint en compte la participació i les aportacions “d'organismes públics, investigadors, institucions privades, societats científiques, associacions de pacients, tant nacionals com de l'àmbit internacional".

Vox no ha fet cap mena de proposta per a regular el cànnabis, centrant-se a advertir de les conseqüències per a la salut d'aquesta "droga d'abús". Igualment, han acusat l’esquerra de voler legalitzar-ne l'ús terapèutic com a primer pas cap al d'oci.

Els pacients: “No hem de perdre l’oportunitat”

L'Observatori Espanyol de Cànnabis Medicinal (OECM) ha insistit que no s'ha de "perdre l'oportunitat de realitzar una regulació el més àmplia possible". L’Observatori considera que la prescripció l’han de poder fer “tots els professionals de la medicina, des de la primera línia fins als especialistes d'àrees específiques, ja que és l'única via que pot assegurar que la regulació té incidència en qualsevol pacient que el necessite", incloses les farmàcies.

Finalment, defensen que els pacients han de tindre accés a "tota mena d'extractes, preparats estandarditzats de cànnabis o formulacions magistrals com els que estan disponibles en altres països europeus: preparats de flors de cànnabis, extractes d'oli o granulats".

També et pot interessar