Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El Consell activa la via per a exigir al govern espanyol l'aigua per a l'Albufera en els tribunals

La Conselleria de Medi Ambient remet al Ministeri de Transició Ecològica un requeriment previ al recurs contenciós administratiu perquè arriben els cabals hidrològics compromesos per llei a l'aiguamoll

Embarcació a l'Albufera (arxiu) / Europa Press

L'Albufera de València s'ha convertit en el nou cavall de batalla entre la Generalitat de Carlos Mazón (PP) i el Ministeri de Transició Ecològica, comandat per la ministra socialista Teresa Ribera. La polèmica en els últims dies ha crescut a propòsit de les aportacions d'aigua a l'aiguamoll, que han esdevingut una guerra de xifres sense consens entre les parts.

Mentre que des de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) asseguren que han aportat els 50 hectòmetres cúbics (hm³) previstos, el govern valencià acusa l'espanyol d'incomplir la llei per no enviar els cabals compromesos i haver traspassat només dos dels vint extraordinaris que, segons diuen, estableix el Pla Hidrològic del Xúquer aprovat en gener del 2023. Argumenten per això que en falten díhuit i que l'executiu estatal menteix i confon deliberadament els números quan afirma que han arribat 50 hm³, perquè aleshores estan parlant del parc natural i no del llac.

Ara, el Consell ha decidit fer un pas més en esta guerra de l'aigua, just la mateixa setmana en què ha de començar la campanya electoral per a les eleccions europees del 9 de juny, en què precisament la ministra Ribera és la cap de llista del PSOE. Així, la Conselleria de Medi Ambient ha confirmat que ha activat el procediment per a portar l'executiu espanyol davant dels tribunals per no haver transferit a l'Albufera l'aigua fixada per llei. En concret, ha remés a Transició Ecològica un requeriment previ al recurs contenciós administratiu en què, basant-se en "informes tècnics", li reclama que execute els enviaments hídrics de manera "urgent" i "immediata". Este és, per tant, l'últim pas abans d'entrar de ple en la via judicial per a batallar per l'aigua.

La consellera Salomé Pradas ha acusat d'"inactivitat negligent" tant el Ministeri com la CHX i ha dit que "posen en perill" l'Albufera i el llac. Ha assegurat que el que fan és posar "una cortina de fum" i fer "una maniobra trilera" per a "enganyar", mesclant les aportacions ordinàries a tota l'extensió del parc natural amb les extraordinàries de 20 hm³ que calen anualment per llei i, segons criteris tècnics, per a mantindre el cabal ecològic del llac. Pradas ha explicat que la Generalitat "sap" quan entra aigua al llac perquè li ho comunica la CHX i perquè l'autoritza. "No hi ha hagut cap informació ni document ni resolució que avale eixos 18 hectòmetres pendents, com sí que va passar amb els dos que es van traspassar a la tardor" ha justificat.

L'Ajuntament de València, per la seua banda, ja ha anunciat que s'afegirà a estes accions legals. L'alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, ha assenyalat que s'ha creat "espontàniament un front comú en defensa de l'Albufera" en el qual estan del mateix costat —ha dit— els mitjans de comunicació i quasi tots els partits polítics. "Només s'ha quedat fora el Ministeri i el partit que el sustenta" en al·lusió al PSOE. La regidora del PP ha acusat Transició Ecològica de "maniobrar" per a no realitzar l'aportació extraordinària d'aigua de 20 hm³, que no és el mateix —ha recordat— que la quantitat ordinària rebuda i que s'empra en part per a regar cultius. L'estratègia de confondre estes dos aportacions "és una mentida que té els peus molt curts, no arriba ni a la cantonada" ha assegurat l'alcaldessa, que ha demanat la ministra que analitze les dades i "deixe de mentir o enganyar".

Conducció directa a l'Albufera

En l'altra part del conflicte, el president de la CHX, Miguel Polo, ha reiterat este dilluns que s'han enviat 50,2 hectòmetres cúbics d'aigua al parc natural, ha defensat la "fiabilitat" de les dades amb què treballa l'organisme i ha criticat que es cree una "batalla política" entorn de les aportacions hídriques. A més, ha instat la Generalitat a construir un conducte directe dels rius fins al llac, ja que una vegada arribada l'aigua a les séquies és competència autonòmica.

Polo ha hagut de comparéixer en roda de premsa per a "aclarir" l'embolic en l'aportació de cabals a l'Albufera després de les crítiques del president de la Generalitat, Carlos Mazón, del govern de l'Ajuntament de València i de Compromís, en l'oposició. El responsable hídric emmarca la batalla de xifres en la campanya electoral de les europees i ha volgut detallar el balanç d'aigua enviada a l'Albufera per damunt de les concessions, calculat sobre la base de sumar la derivada dels rius, la de recursos regenerats a les séquies i descomptant l'emprada per a reg. Segons les xifres de la CHX, són en total 50,7 hm³: 14,54 a través de la séquia de Favara, 3,5 hm³ de la séquia de l'Or, sis de la Séquia Real del Xúquer i 26,17 de la de Sueca.

Polo ha remarcat que no existeixen conduccions directes que connecten els rius amb la llacuna, sinó que l'aigua es distribueix a través de la xarxa d'estes quatre séquies. I ha deixat clar que "les competències de la CHX acaben en les preses dels rius amb les quatre comunitats de regants" on es mesura l'aigua aportada. Per això, l'única cosa que pot fer l'ens "és deixar l'aigua en les preses dels regants" del parc natural, però que a partir d'ací el camí fins al llac és competència de la Generalitat com a gestora de l'enclavament. "Si la Generalitat o l'Ajuntament diuen que les aigües que es posen en les séquies no arriben al llac és competència seua, hauran de fer el necessari perquè hi arribe", ha dit. I ha explicat la situació amb un símil: "Si dins de ta casa tens fugides i no t'arriba l'aigua al lavabo hauràs d'arreglar les fugides. Això és el que hem demanat anys, la necessitat de fer una connexió més o menys directa al llac", ha reclamat.

El responsable del riu Xúquer ha assenyalat que el conflicte actual "no té a veure amb Teresa Ribera, perquè no té cap poder de dir què es fa amb l'aigua". I ha deixat la resolució de la polèmica a l'àmbit' d'entesa entre la CHX, la Generalitat i l'Ajuntament de València. Finalment, ha afirmat que no està "gens ni mica" preocupat per una possible denúncia per incompliment del pla hidrològic i ha dit, de fet, que "agrairia" que fora així per a evitar que la polèmica es repetisca cada any.

Segueix el nostre canal de WhatsApp i coneix l'última hora de l'actualitat

València Corredor mediterrani

També et pot interessar