Directes
Ara en la televisió
SOM COOP

Consell i Ajuntament romodelaran el cobert número dos de la Marina

El Consell Rector es reuneix al cap de cinc anys per a modificar el pla especial i el pla d'usos.

El conseller d'Hisenda Vicent Soler, l'alcalde de València Joan Ribo en la reunió del Consorci de la Marina

L'Ajuntament de València i la Generalitat finançaran a parts igual la remodelació d'un gran espai públic de 12.250 m2 al voltant del cobert número dos de la Marina Reial Joan Carles I, després de la negativa del Govern central a sufragar la part que li correspon. Es tracta d'una intervenció en una zona que encara conserva elements del traçat de la Fórmula 1, que actualment s'utilitza com a aparcament improvisat. El projecte preveu una plaça amb arbres, zones d'ombra, a més d'àrees esportives i de jocs. L'objectiu és recuperar l'entrada històrica a València des de la mar. Es tracta de 1,3 milions d'euros que haurien de ser pagats en un 40% pel Govern, un altre 40% per la Generalitat i un 20% per l'Ajuntament de València. L'alcalde de València, Joan Ribó, considera que és "prioritari" i, per tant, ja s'assumeix que "és un eix substancial del desenvolupament de la Marina". 

En el mateix sentit, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha demanat al Govern més "passió" en aquest assumpte: "Del tres socis, només l'Ajuntament i la Generalitat hi tenen el cor posat, el tercer soci no el té, pot ser que estiga lluny del passeig de la Castellana" i ha mostrat la seua "perplexitat" perquè la Marina és "una zona singular per a la ciutat de València, per al territori valencià i, fins i tot, per a tot Espanya", ja que "es vol que siga un espai referent a tot Europa".

 

En la reunió també s'ha aprovat la licitació per a construir un hotel, que podria arribar a tindre vint plantes. A pesar de la unanimitat de les tres administracions per aquest complex, hi ha hagut el vot en contra de la regidora de Guanyem, María Oliver. Joan Ribó ha assenyalat que aquest edifici tindrà en compte tres aspectes: l'impacte paisatgístic, la sostenibilitat de l'edifici i la participació ciutadana. A més de l'hotel, estan previstos espais per al lloguer d'oficines, coworking, locals comercials i allotjaments per a tripulacions i emprenedors amb un cànon a l'alça de 350.000 euros per any.

 

A més, tant l'Ajuntament com la Generalitat han posat damunt de la taula la necessitat de tractar el deute del Consorci, que puja a 465 milions d'euros. Exigeixen que la Comissió Delegada estudie aquest cas. Segons Ribó, és "un coll de botella i, si això se soluciona, se solucionarà tot i, si no, quedarà col·lapsada la Marina". Vicent Soler ha assenyalat que l'Estat hauria de pagar aquest deute que s'arrossega per la celebració de la Copa de l'Amèrica, com "s'ha fet en l'Expo de Sevilla, en la de Saragossa i en les Olimpíades de Barcelona". Ha reclamat "un tracte igualitari", ja que aquest esdeveniment "va ser avalat pel mateix Govern". Tot i això, tant l'Ajuntament com la Generalitat s'han mostrat satisfets perquè la reunió ha desencallat la gestió de la Marina. Per part del Govern ha acudit a la reunió la secretària general de Finançament Autonòmic i Local, Belén Navarro.

Una altra decisió presa ha sigut posar les condicions necessàries per a crear el Museu del Mar i s'han aprovat els pressupostos del 2017, que ha tancat amb 110.000 euros de benefici, i els del 2018, per 7,5 milions d'euros.

València

També et pot interessar