Què es pot fer i què no a partir d’aquest dilluns a la Comunitat Valenciana?
S'amplien d'un a dos els nuclis de convivència que podran reunir-se en l'àmbit privat i de quatre a sis el màxim de persones permeses en espais públics, així com als llocs de culte.
Aquest dilluns entren en les noves mesures contra la Covid-19 a la Comunitat Valenciana. El Consell ha començat a flexibilitzar a poc a poc algunes les restriccions vigents i així, s'amplien d'un a dos els nuclis de convivència que podran reunir-se en l'àmbit privat i de quatre a sis el màxim de persones permeses en espais públics, així com als llocs de culte.
D'aquesta manera, augmenten el nombre de comensals per taula a les terrasses i interiors de bars i restaurants, i també es podrà practicar esport en grups de sis, com va anunciar el passat dijous el president de la Generalitat, Ximo Puig, en la roda de premsa posterior a la comissió interdepartamental sobre la gestió de la Covid-19. En tercer lloc, en vista de l'avanç de la vacunació, se suavitzen les restriccions de visites a les residències ja immunitzades. Són pràcticament el 100%, llevat d'algunes excepcions puntuals, tal com va assenyalar Puig.
Per la seua part, la permanència en llocs de culte, per a reunions, celebracions i trobades religioses, incloses les cerimònies nupcials o altres celebracions específiques, no podrà superar el 50% d'aforament, sempre que la distància interpersonal respecte un mínim d'1,5 metres. L'aforament màxim haurà de publicar-se en un lloc visible de l'espai destinat al culte, que haurà de complir les mesures sanitàries.
La comissió interdepartamental es va reunir dijous passat per a acordar el marc de mesures sanitàries que s'aplicaran des d'aquesta setmana. Com s'esperava, no s'hi van anunciar grans canvis, ja que el govern valencià ha decidit prorrogar durant almenys quinze dies més la majoria de restriccions ja vigents, entre les quals hi ha les que afecten la mobilitat de la ciutadania, com ara el tancament perimetral i el toc de queda entre les 22:00 i les 6:00 hores. Tampoc es modifica l'horari de tancament de bars i restaurants, que seguirà fixat a les 18:00 hores, tot i les reivindicacions del sector. Les terrasses d'aquests establiments podran continuar ocupant el 100%, mentre que l'aforament en interiors serà del 30%. Els comerços podran obrir fins a les 20:00 h, com fins ara.
"Continuarem com estem perquè és el que aconsella el sentit comú", va manifestar Puig. El cap del Consell va reconéixer que la situació epidemiològica valenciana és molt millor que la de la resta de l'Estat, però alhora va recordar que encara falta veure quin impacte tindran les festes de Pasqua perquè hi ha hagut un augment de la mobilitat en tot el país. Per això, en la resolució, la Generalitat, que va ser publicada en el DOGV divendres passat, justifica que, malgrat el risc epidemiològic baix a la Comunitat Valenciana, especialment en els llits d'UCI, la situació en la resta d'Espanya "no permet rebaixar significativament les restriccions".
El calendari valencià de la desescalada
La Generalitat manté així l'aposta per una desescalada lenta, "sense presses ni precipitacions", i marcada per la "màxima prudència", tot i la baixa incidència del coronavirus a la Comunitat Valenciana. Amb 34,92 contagis per cada 100.000 habitants, encadena diverses jornades amb la taxa més baixa de tot Espanya i l'única per davall de 50. "No ens podem confiar", ha alertat el president.
El nou paquet de restriccions, amb les flexibilitzacions per a reunions socials i residències ja incorporades, tornarà a revisar-se abans que caduquen el 25 d'abril. D'acord amb el calendari que ha detallat Puig, la comissió interdepartamental es reunirà de nou el 22 d'abril per a valorar els pròxims passos que cal seguir en la desescalada. Fins que arribe aquell dia, però, la Conselleria de Sanitat té previst mantindre trobades sectorials amb els col·lectius més afectats per la pandèmia, com ara el sector turístic o el cultural. El govern valencià no tanca la porta a seguir suavitzant les mesures sanitàries abans del 25 d'abril si les bones xifres que fins ara han mantingut els indicadors de la pandèmia es consoliden. "No hi haurà cap restricció ni un dia més del que siga estrictament necessari", ha assegurat el cap del Consell.
Igualment, Puig s'ha compromés a alçar el tancament perimetral autonòmic abans que acabe l'estat d'alarma el pròxim 9 de maig, sempre que l'evolució de l'escenari epidemiològic continue sent favorable. Amb la finalització de l'estat d'alarma anunciada pel govern espanyol, cau el marc jurídic que avala la limitació dels drets constitucionals relacionats amb la mobilitat, entre d'altres el tancament perimetral o el toc de queda. "El pitjor de la pandèmia ja ha passat. Estem eixint del túnel i veiem molt més que una llum al final", ha assegurat el president, que també ha agraït a la ciutadania el gran esforç realitzat i la comprensió que han tingut durant l'últim any.