Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

El Consell aprova una estratègia autonòmica per a previndre i tractar la ludopatia

Estava pendent des del 2021 i això havia impedit que els diners recaptats per les sancions en matèria de joc es pogueren transformar en ajudes directes a programes per a lluitar contra aquest trastorn

Jove jugant a una màquina escurabutxaques / À Punt NTC

El govern valencià ha fet un pas avant en la lluita contra la ludopatia amb l'aprovació aquest dijous de l'Estratègia Valenciana Integral de Prevenció i Tractament del Joc Patològic 2023-2027, un pla d'acció a quatre anys vista destinat a abordar la incidència d'aquest trastorn entre la població i protegir especialment la ciutadania més vulnerable. "Es tracta de prevenir, educar, formar i evitar en la mesura del que siga possible les conseqüències negatives que pot tindre l'ús indegut del joc", ha resumit la portaveu del Consell, Ruth Merino, durant la roda de premsa posterior al ple del Consell d'aquest dijous.

Segons ha informat el gabinet en un comunicat, fa més de dos anys que aquest instrument estava pendent de rebre llum verda. La llei del joc valenciana establia un termini màxim de dotze mesos per a aprovar l'estratègia, pensada com una eina de col·laboració amb la resta de les administracions públiques i organitzacions vinculades a l'activitat del joc a la Comunitat Valenciana per a dotar d'un enfocament específic, integral i integrador de la prevenció i el tractament del joc patològic. Com que fins ara no tenia el vistiplau, els diners recaptats per les sancions en matèria de joc durant els últims tres anys i mig no han pogut destinar-se a programes específics de prevenció, tal com exigeix la legislació, perquè aquests programes han de concretar-se precisament en els plans d'acció de l'estratègia esmentada, ha argumentat l'executiu que presideix el popular Carlos Mazón.

La Generalitat vol, a través d'aquest nou instrument, dotar-se d'un marc que done més seguretat, de manera que es preste especial atenció a la població més vulnerable pels possibles efectes nocius de l'activitat del joc. També aposta per avançar en la prevenció i la reducció dels danys amb la finalitat contribuir a construir una societat més informada i sensible a aquesta problemàtica, ha destacat el govern valencià.

Els principis que guien el programa se centren en la prevenció del joc patològic i en els perjudicis a les persones usuàries i, especialment, als col·lectius socials més vulnerables. S'aborda, igualment, el respecte a les regles bàsiques d'una política de joc responsable, així com mesures d'intervenció i control per part de l'Administració en els diferents àmbits d'actuació.

Així mateix, es vol protegir els xiquets i xiquetes, adolescents, joves i totes aquelles persones que ho necessiten per motius de salut com, per exemple, tindre reduïdes les capacitats intel·lectuals i volitives o es troben incapacitades legalment o judicialment. També aquelles inscrites en el Registre de Persones Excloses d'Accés al Joc de la Comunitat Valenciana o en el Registre General d'Interdiccions d'Accés al Joc, per tal d'impedir-los l'accés a la pràctica i als establiments de joc en qualsevol de les modalitats.

Quatre línies fonamentals

L'estratègia autonòmica contra el joc s'estructura en quatre línies clau, que es concreten en els objectius següents: millorar la prevenció del trastorn de joc en la societat, potenciar la intervenció per a atendre les persones afectades, impulsar la gestió del coneixement i regular l'activitat amb criteris científics.

La primera línia té com a principal objectiu conscienciar i sensibilitzar la ciutadania dels riscos i danys derivats del trastorn de joc. Per a això es contempla fomentar iniciatives que promoguen la participació social en les actuacions dirigides a la prevenció i impulsar la formació dels agents clau en la detecció. Igualment, es planteja la necessitat de fomentar habilitats i conductes alternatives al joc d'atzar, així com conductes i hàbits de vida sana.

La segona se centra a fomentar la formació dels professionals especialitzats en el tractament de la ludopatia per a afermar els coneixements ja adquirits i mantindre'ls actualitzats amb les noves variants o conductes vinculades amb aquesta malaltia. De la mateixa manera, es promou la detecció precoç de conductes de risc en les persones que es troben en els sistemes de la Comunitat Valenciana, així com adequar els recursos i programes amb els quals compta l'Administració per a atendre necessitats específiques del trastorn de joc.

En tercer lloc, es treballarà per a identificar la freqüència del trastorn de joc a la Comunitat Valenciana, implementar i actualitzar els sistemes d'informació de la xarxa assistencial i preventiva, identificar les variables ambientals que afavoreixen aquesta patologia i promoure la col·laboració entre agents clau en la prevenció.

Finalment, el quart eix fixa els esforços a analitzar l'impacte que han tingut mesures com la suspensió de noves autoritzacions d'establiments de joc i d'explotació de màquines de tipus B o recreatives amb premi, destinades a ser instal·lades en locals d'hostaleria o similars, així com l'impacte de les limitacions de publicitat i promoció del joc en la Comunitat Valenciana. També contempla la proposició de mesures reguladores amb la finalitat de reduir la ludopatia.

També et pot interessar