Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

El Consell d'Europa demana traslladar els presos d'ETA a prop de les seues famílies

La delegació europea va visitar les presons de Castelló II, Picassent, així com l’hospital psiquiàtric penitenciari d’Alacant 

Imatge d'arxiu del centre penitenciari de Picassent / À Punt NTC

El Comité Europeu per a la Prevenció de la Tortura (CPT) del Consell d’Europa ha publicat un informe sobre Espanya en el qual demana a les autoritats acostar els presos d’ETA a prop de les famílies. "Hi ha motius perquè aquests presos siguen traslladats més a prop de les famílies, bé al País Basc o bé en un altre lloc d’Espanya", assegura l’informe.

Basa la petició en l’anunciada dissolució d’ETA l’abril de 2018 i l’abandonament de la campanya armada l’any 2011, i en el fet que "el seu bon comportament a la presó no canvia la seua categorització".

L’informe recorda que els reclusos d’ETA s’han assignat generalment a presons “molt allunyades del País Basc” i fa molt temps que es troben a la presó. A més, apunta que la majoria dels presos estan allotjats en els mòduls de règim tancat com a presos de primer grau.

Interior respon que només el 3% dels presos està a més de 400 quilòmetres

En la resposta al CPT, el Ministeri de l’Interior assegura que "el Govern d’Espanya ha considerat adequat un canvi en la política penitenciària" respecte als presos d’ETA, amb “un canvi substancial” en la seua distribució geogràfica i règim de vida. Així, explica que el juny de 2018, amb l’anterior executiu, dels 241 presos, un 68,5% estava en presons a més de 400 quilòmetres del seu lloc d’arrelament i un 3,3% en presons basques.

En canvi, el juny de 2021, dels 192 interns, el 3,1% estava en presons allunyades a més de 400 quilòmetres, el 25% en presons basques i el 65% en centres penitenciaris allunyats a més de 200 quilòmetres.

Un alt nombre de denúncies de maltractaments

D’altra banda, el Comité Europeu per a la Prevenció de la Tortura ha visitat les presons de Brieva (Àvila), Castelló II, Soto del Real i Estremera (Madrid), Sevilla II i Picassent, així com els hospitals psiquiàtrics penitenciaris d’Alacant i Sevilla. L’objectiu era examinar el tracte i les condicions d’arrest dispensades a Espanya a tots els detinguts en comissaries i presons, no només als presos etarres.

L’informe recomana la Policia i Guàrdia Civil que transmeten un missatge contundent que els maltractaments a les persones detingudes “són il·legals, poc professionals i seran objecte de les sancions corresponents".

"Encara que la majoria de les persones van declarar haver sigut tractades correctament", la delegació "va rebre un nombre important de denúncies de maltractaments, fins i tot de menors, que afectaven principalment la Policia Nacional", diu l’informe.

També et pot interessar