El Consell Escolar aprova la proposta per a prohibir els mòbils a classe amb excepcions

L’òrgan consultiu aconsella els col·legis que "busquen alternatives d'oci”, com recuperar els jocs tradicionals

Imatge d'arxiu d'uns adolescents amb el telèfon a classe
Imatge d'arxiu d'uns adolescents amb el telèfon a classe / LBeddoe (Shutterstock)

La comissió permanent del Consell Escolar de l'Estat ha aprovat aquest dijous per unanimitat la seua proposta per a abordar la prohibició dels telèfons mòbils a les aules, que inclou algunes excepcions, després de reunir-se amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegría. "Hem treballat amb un grup integrat per 21 persones que representen tots els sectors, professorat, famílies, absolutament tots, i hem arribat a un acord", ha assegurat en declaracions als mitjans la presidenta de l'òrgan consultiu, Encarna Cuenca, després de la reunió.

La presidenta del Consell Escolar ha defensat que, vivint en una societat digital, cal preparar l'alumnat per a viure en aquest entorn i formar-se "en tota la seua plenitud amb els mitjans digitals". No obstant això, ha advertit que aquests mitjans digitals "comporten una sèrie de perills" i han de preparar l’estudiantat perquè faça un ús responsable dels dispositius mòbils.

Per això, l’organisme ha fet una proposta en la qual aconsella que als centres d'infantil i primària "no es porte el dispositiu mòbil, excepte en casos específics, excepcionals, que tinguen a veure amb la salut o amb la necessitat d'estar controlats". Pel que fa a secundària, si s'hi emporten els mòbils, diuen, han de mantindre'ls apagats, "a excepció d'aquells moments en els quals, per causes educatives, siga necessari connectar-los sota la supervisió del professor. Sempre respectant l'autonomia dels centres". 

Proposen recuperar els jocs tradicionals com a alternativa

Davant de la prohibició de l'ús del mòbil, Cuenca ha aconsellat als col·legis que "busquen alternatives d'oci". "De fet, això és una cosa que ja s'està fent als centres educatius: hi ha propostes de recuperar jocs tradicionals, jocs que hagen de veure amb la promoció de la convivència de l’estudiantat", ha precisat.

Ara, el ministeri que dirigeix Pilar Alegría traslladarà la proposta a les comunitats autònomes en una reunió que se celebrarà el pròxim 31 de gener, segons han informat fonts governamentals. Fins al moment, hi ha cinc comunitats autònomes que ja prohibeixen l'ús del telèfon mòbil en horari lectiu: la Comunitat de Madrid, Galícia, Andalusia, la Regió de Múrcia i Castella-la Manxa.

També et pot interessar

stats