El Consell de la Joventut veu insuficient i poc eficaç el bo lloguer del govern espanyol

La plataforma demana "llevar les barreres administratives" que impedeixen l'accés a la mesura i aplicar iniciatives més ambicioses, com la regulació de preus

Manifestació a Madrid pel dret a l'habitatge, este diumenge
Manifestació a Madrid pel dret a l'habitatge, este diumenge / Chema Moya (EFE)

El Consell de la Joventut (CJE) creu que el bo lloguer jove impulsat pel govern espanyol fa curt "davant del problema més gran de tota una generació" i que és una ajuda poc eficaç pels requisits d'accés, ja que només s'ha concedit al 0,6% de les persones entre 18 i 35 anys.

El Consell de Ministres dona este dimarts llum verda a una nova convocatòria de 200 milions —la mateixa partida que ja existia— per a reeditar la subvenció, que hauran d'executar les comunitats autònomes. Per això, l'executiu estatal els demana celeritat en la tramitació.

Però, per al Consell de la Joventut, esta mesura aprovada per a fomentar l'emancipació juvenil té punts febles. Per a començar, avisen, per a gaudir d'ella els sol·licitants han d'estar ja emancipats i cada vegada és més difícil trobar pisos o habitacions que s'adapten als requisits econòmics que fixa el bo jove de lloguer. En concret, el preu de l'habitatge no pot superar els 600 euros al mes —900 en zones tensionadas—, mentre que l'habitació ha de costar fins a 300 euros —450 si l'àrea és tensionada—. La plataforma juvenil denuncia que, amb la pujada dels preus en els dos últims anys, sobretot a Madrid, Barcelona i València, és complicat optar a vivendes a eixos preus.

L'entitat remarca que una mostra de la ineficàcia de la iniciativa està en el percentatge de beneficiaris. Segons dades arreplegades i elaborades pel CJE i els consells autonòmics de la joventut a través dels portals de transparència de les comunitats autònomes, sols s'ha concedit al 0,6% de les persones entre 18 i 35 anys, per als qui en teoria anava dirigida.

"És necessari llevar les màximes barreres administratives per a afavorir l'accessibilitat a la mesura. A més, el bo ha d'anar acompanyat d'altres mesures més ambicioses, com la regulació del preu del lloguer, gravar la inversió immobiliària per a evitar que l'especulació siga atractiva, frenar el lloguer turístic i penalitzar els habitatges buits per a augmentar el parc residencial", reclama Javier Muñoz, responsable de l'àrea socioeconòmica del consell.

També et pot interessar

stats