Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

La mascareta a l'interior deixarà de ser obligatòria el 20 d'abril

El Consell de Ministres aprovarà un nou decret per a regular-ne l'ús, que continuarà sent necessari en entorns vulnerables com hospitals, residències i els transports

Persones treballant amb mascareta / Arxiu
À Punt NTC @apuntnoticies
06 d'abril 2022 - 13:15 Actualitzat: 06 d'abril 2022 - 17:19

El final de les mascaretes en interiors ja té data: el 20 d'abril. La vespra, 19 d'abril, serà quan el Consell de Ministres aprove la nova normativa que regularà l'ús d'aquest en llocs tancats, per la qual deixaran de ser obligatòries llevat d'algunes excepcions. Ho ha confirmat la ministra de Sanitat mateix, Carolina Darias, aquest dimecres durant un recés del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, reunit a Toledo. La mesura s'adopta així una vegada acabada la Setmana Santa, com tenia previst l'executiu, i seguint les recomanacions de les veus expertes que integren la Ponència d'Alertes i Plans de Preparació i Resposta. 

El decret llei es publicarà en el Butlletí Oficial de l'Estat un dia després que s'aprove i entrarà en vigor immediatament. L'eliminació de la mascareta no és generalitzada, sinó que hi haurà excepcions i determinats escenaris en què s'haurà de continuar portant. Fonamentalment tres: centres sanitaris, residències de majors i el transport públic. Era la proposta que es contemplava en l'esborrany que ja havia perfilat la ponència. Aquest organisme, que reuneix representants del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes, treballa des de fa setmanes sobre un horitzó sense mascaretes i planteja una retirada progressiva, depenent dels àmbits i el perfil de les persones.

Així, recomanen que continue sent indispensable per a personal i visitants dels centres assistencials i sociosanitaris, així com en els mitjans de transport. Per contra, justifiquen que ja no és necessari que l'alumnat continue utilitzant-la "en l'àmbit escolar". També llancen una sèrie d'usos recomanats, com que les persones vulnerables se la posen "en qualsevol situació en què tinguen contacte prolongat amb persones a menys de metre i mig". I en el treball, quan no es puga mantindre aquesta separació i no hi haja una ventilació adequada.

La data per a dir adeu a l'element més simbòlic de la pandèmia s'ha consensuat també amb les comunitats autònomes. A diferència d'altres restriccions contra la covid-19, l'ús del tapaboques està regulat per reial decret, però el govern espanyol ha repetit insistentment que esperaria al criteri de les veus expertes abans de modificar-lo. La setmana passada, el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, va garantir que en retiraria l'obligatorietat "al segon següent" que ho aconsellaren els tècnics.

La majoria dels territoris, entre d'altres la Comunitat Valenciana, s'havien pronunciat en la mateixa línia, a favor de respectar el criteri de la comunitat científica. Algunes, com Madrid, fa setmanes que pressionen per a accelerar la retirada en interiors, tret dels entorns vulnerables. Catalunya, per la seua banda, demana llevar-les ja en els col·legis.

Segons Darias, aquesta flexibilització és possible perquè "afortunadament", Espanya té un "altíssim nivell d'immunització" pel que fa al coronavirus i una situació epidemiològica "en un context favorable", per això han pres aquesta decisió "comptant amb l'assessorament de les persones expertes".

També et pot interessar