El Consell de Ministres aprovarà la llei de memòria democràtica, que no convenç els socis de govern ni l’oposició
Podem la considera insuficient, mentre que el PP i Vox ja han assegurat que hi votaran en contra al Congrés
El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la nova llei de memòria democràtica, deu mesos després que l'avantprojecte de la norma va rebre el primer vistiplau del govern espanyol, promogut i impulsat per la ja exvicepresidenta primera, Carmen Calvo. La llei ha suscitat polèmica, ja que Podem la considera positiva però “insuficient”, mentre que el PP i Vox han assegurat que hi votaran en contra quan arribe al Congrés.
El text anaven a aprovar-lo per a remetre'l al Congrés en l'anterior reunió de l’executiu, però la profunda remodelació de les carteres socialistes han portat al nou ministre de Presidència, Félix Bolaños, a ajornar-la una setmana abans de l'aprovació definitiva.
D'aquesta manera, el que ha sigut un dels projectes legislatius més capdavanters del mandat de Carmen Calvo veu la llum coincidint amb la seua eixida del govern i després de resoldre algunes modificacions sobre l'avantprojecte, les més importants a instàncies del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).
La norma permetrà dissoldre entitats que enaltisquen el franquisme o el dictador, com és el cas de la Fundació Francisco Franco. Així mateix, condemna el colp d'estat del 18 de juliol de 1936 i la dictadura, i es declaren nuls els juís repressius del franquisme. A més, s’impulsaran les exhumacions de les víctimes i s'habilitarà un banc d'ADN per a facilitar les identificacions dels desapareguts.
Podem demana compensacions a les víctimes del franquisme
La portaveu estatal de Podem, Isa Serra, ha insistit que l'avantprojecte és positiu però insuficient i, per tant, reclama que s'habilite l'opció de reclamar una compensació econòmica a les víctimes del franquisme. Així mateix, ha demandat que es canvie la denominació de Valle de los Caídos per Vallede Cuelgamuros.
Serra espera que la norma s’aprove imminentment en el Consell de Ministres, però ha opinat que falten encara "moltes coses" per a complir amb els drets humans, referents a la memòria democràtica a Espanya.
El PP té preparada una llei alternativa
El president del Partit Popular, Pablo Casado, ha avançat que la seua formació ja té redactada la llei de concòrdia, que substituirà l'actual de la memòria històrica. A més, ha afirmat que una de les primeres coses que fara el seu govern, si arriba al poder, és derogar la norma actual o la de memòria democràtica.
Vox anuncia que hi recorrerà "sense veure-la"
El portaveu de Vox, Jorge Buxadé, ha anunciat que el seu partit recorrerà contra la llei "sense veure-la" davant del Tribunal Constitucional per vulneració de "cinc o sis" preceptes de la Constitució, com la llibertat religiosa, ideològica i de càtedra. Buxadé ha recalcat que "cap parlament ni cap govern" tenen dret a "dir de manera coactiva i totalitària el que és veritat i el que és mentida", que és el que al seu entendre fa aquesta norma respecte al període que comprén la Guerra Civil i la dictadura franquista.