El Consell abordarà "d'ací a poc" una reordenació del mapa sanitari per a millorar l'atenció primària i l'extraradi

Mazón anticipa canvis en l'organització dels departaments de salut, però no concreta encara si es reduiran els 24 actuals

Sanitat anuncia que el nou model mantindria els departaments de salut actuals / À Punt NTC

La Generalitat estudia "repensar" el mapa sanitari valencià per a oferir una qualitat assistencial més equitativa en tots els departaments de salut la Comunitat Valenciana, especialment pel que fa a l'atenció primària i als habitants d'algunes de les zones més allunyades dels centres urbans. Ho ha confirmat aquest dilluns el cap del Consell, Carlos Mazón (PP), minuts abans de participar en el Fòrum del Municipalisme organitzat pel diari Información d'Alacant.

Allà ha explicat, concretament, que aquesta reorganització ajudaria a millorar l'assistència en zones de "difícil cobertura", com són les comarques del Baix Segura i l'Alt i Mitjà Vinalopó, els nuclis de la Vall d'Ebo i la Vall de Laguar (Marina Alta), la zona de Requena, el Racó d'Ademús, i el nucli proper a Vinaròs (Baix Maestrat). La possibilitat d'una reforma profunda del sistema ja era un escenari que el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, havia avançat en una compareixença a les Corts a mitjan setembre.

Quan li han preguntat si el pla implica reduir el nombre de departaments de salut per a millorar l'eficiència, com avança aquest dilluns la Cadena Ser, Mazón ha manifestat que l'actual sistema sanitari "no ha funcionat" perquè ha llançat "les pitjors llistes d'espera" i ha propiciat deficiències en l'atenció primària. La Conselleria de Sanitat, a preguntes d'À Punt aquest mateix matí, ha assegurat que és "agosarat" donar per fet que es produirà aquesta disminució d'àrees sanitàries, que en l'actualitat són 24.

Àrees de difícil cobertura
Àrees de difícil cobertura / À Punt NTC

En qualsevol cas, el president autonòmic sí que ha deixat clar que el govern valencià busca "mesures que puguen ajudar a millorar l'eficàcia i, sobretot, que ajuden d'una vegada per sempre a poder cobrir les àrees de difícil cobertura". Unes zones situades geogràficament, ha precisat, "més a l'extraradi de la Comunitat Valenciana, tant en la part de l'interior com en la part del nord i el sud". "Estem analitzant les mesures que puguen millorar l'eficàcia per a cobrir places" sota la premissa que tots els ciutadans i ciutadanes "mereixen la mateixa atenció, visquen on visquen", cosa què, a parer seu, "no ha ocorregut en els últims anys".

Mazón no ha volgut avançar més detalls i s'ha limitat a dir que "d'ací a poc hi haurà novetats". Amb l'objectiu d'ocupar les places en àrees de difícil cobertura, Sanitat maneja "incentius" per a contribuir a la "permanència" del personal sanitari en aquests enclavaments, així com un reforç de mitjans emmarcat en "un pla de veritat". "No dorm tranquil pensant que hi ha valencians, castellonencs o alacantins que no tenen el mateix tracte", ha dit Mazón. Una situació que ha atribuït a "un sistema que hem heretat i que no pot continuar així ni o minut més".

També et pot interessar

stats