Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

El Consell protegeix com a Zona d'Especial Conservació els ecosistemes dels penya-segats de la Marina

La nova àrea protegida integra espais emblemàtics com el Cap de la Nau, les cales de Moraig i la Granadella o les Illes del Portitxol i el Descobridor

En imatge, un dels trams de penya-segats de la Marina / GVA

El Ple del Consell ha aprovat declarar com a Zona Especial de Conservació (ZEC) els penya-segats de la Marina, que eren considerats Lloc d'Importància Comunitària, i la Zona d'Especial Protecció per a les aus (ZEPA) relacionada.

L'espai, amb una superfície aproximada de 980 hectàrees, s'estén pels municipis de Xàbia, Benitatxell i Teulada, a la Marina Alta. En la zona protegida s'integren espais com el Cap de la Nau, les cales de Moraig i la Granadella o les Illes del Portitxol i el Descobridor.

Les àrees compreses en el ZEC i la ZEPA formen part Natura 2000, la xarxa europea de conservació de la biodiversitat en àrees que alberguen una representació rellevant d'hàbitats i espècies d'interés comunitari.

Endemismes botànics i una rica biodiversitat

Tots alberguen una valuosa representació d'hàbitats vinculats als penya-segats costaners i a altres mitjans litorals propis de les costes rocoses, com ara els esculls, els illots o les coves semisubmergides. En elles hi ha presents endemismes botànics com el Limonium, xicotets nuclis de ginebre marí (Juniperus oxycedrus) i l'única població peninsular de la planta Diplotaxis ibicensis. Pel que fa a la flora, també destaca per espècies amenaçades en l'àmbit regional o minoritàries com la silene d'Ifac (Silene hifacensis), la falaguera marina (Asplenium marinum) o l'espinaler (Maytenus senegalensis europaea).

També destaca a la nova zona protegida la presència de diverses espècies de fauna d'interés comunitari, com les diverses espècies de quiròpters que habiten la Cova de les Rates de Teulada-Moraira. Quant als ocells, està confirmada la nidificació del corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis), i a la zona es coneix l'última referència històrica de reproducció de l'àguila pescadora en la Comunitat Valenciana, espècie que està sent objecte d'un projecte de reintroducció.

La nova àrea litoral protegida limita amb un àmbit marí (Espai Marí de la Marina Alta), inclòs també en la Xarxa Natura 2000, però sota la competència del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, per la qual cosa es crearà un nou ens per a la gestió conjunta de l'espai.

la Marina Alta

També et pot interessar