El Consell recorrerà davant el Constitucional l'anul·lació de part del decret de llengües
El Suprem rebutja que la Comunitat Valenciana puga comunicar-se en valencià amb Catalunya i les Illes Balears.
El Consell recorrerà davant el Constitucional l'anul·lació d’una part del decret de llengües per part del Suprem, que confirma la nul·litat d’uns dels preceptes del decret de la Generalitat que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials (castellà i valencià) en l'Administració de la Generalitat.
L'alt tribunal, en la seua sentència feta pública aquest dilluns, considera que una part del decret manca de cobertura competencial i vulnera la Constitució, cosa que segons ha tuitejat el conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà, "menysprea la llengua i les competències pròpies" de la Generalitat.
"Des de la Generalitat es considera que aquesta sentència que determina que no es poden compartir documents en valencià amb altres territoris del mateix àmbit lingüístic afecta a l'autogovern perquè nega que la Comunitat Valenciana tinga competència per a determinar i regular l'abast i els efectes de la llengua cooficial", assenyala el comunicat de la conselleria.
Així mateix, assenyala que la sentència del Suprem "no té present la denominació de la nostra llengua" per part de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua o de la Reial Acadèmia Espanyola ni "els diferents pronunciaments del Tribunal Constitucional sobre aquest tema".
Des de la Conselleria s'insisteix que el decret en qüestió "no suposa cap discriminació respecte a l'ús del castellà en la Comunitat Valenciana".
El Suprem rebutja que la Comunitat Valenciana tinga competències per a decidir comunicar-se en valencià amb Catalunya i les Illes Balears. La decisió confirma la sentència dictada al juliol de l'any passat pel Tribunal Superior de la Comunitat Valenciana i anul·la una part del decret sobre l'ús del valencià en l'Administració.
Els dos òrgans judicials coincideixen a afirmar que es tracta d'una competència de l'Estat espanyol i que, en la comunicació interterritorial entre les tres comunitats, cal fer la traducció al castellà de tots els documents oficials, tot i que pertanyen, diuen, al mateix àmbit lingüístic.
El TSJCV ja va dictar quatre sentències en les quals anul·lava alguns articles, que van ser recorregudes en cassació per la Generalitat i pel Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià.