El Consell reforça el dispositiu de prevenció i extinció d’incendis forestals este estiu

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha demanat la col·laboració ciutadana perquè “una telefonada a temps pot evitar un incendi"

Reunió de coordinació del Pla de Vigilància dissuasiva i mesures especials estiu 2024
Reunió de coordinació del Pla de Vigilància dissuasiva i mesures especials estiu 2024 / GVA

La Conselleria de Justícia i Interior, a través de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències (Avsre), reforçarà el dispositiu extraordinari de prevenció i extinció d'incendis forestals durant els mesos d'estiu, que estarà integrat per més de 1.200 efectius preparats per a la intervenció directa en les muntanyes valencianes.

La consellera Elisa Núñez ha presidit este dimecres al Centre de Coordinació d'Emergències de l'Eliana la reunió de coordinació del Pla de Vigilància dissuasiva i mesures especials estiu 2024 a través del qual totes les agències que participen en tasques de prevenció i extinció exposen les accions a adoptar i els efectius amb què compten per a fer front qualsevol foc que es declare en els espais naturals valencians.

Una de les novetats és la incorporació el passat 5 de juny del nou Helicòpter H901 de prevenció d'incendis amb base a Viver, però zona d'actuació en tot el territori valencià. Du a terme tasques de vigilància i dissuasives per a evitar que qualsevol acció indeguda puga convertir-se en un possible foc forestal.

L'helicòpter treballa en coordinació amb els vols de vigilància que l'Avsre realitza els dies de risc d'incendi forestal. També podrà actuar com a mitjà aeri de coordinació en labors d'extinció d'incendis. Este helicòpter s'afig a la resta de recursos que participen en la prevenció i també a la resta de mitjans d'extinció, entre els quals es troben altres dènou mitjans aeris de la Generalitat: nou avions i deu helicòpters.

D'altra banda, també s'ha destacat en el transcurs de la reunió que enguany les unitats de reforç dels Bombers Forestals de la Generalitat es van incorporar el passat 1 d'abril. Addicionalment, s'ha destacat també la millora del nivell d'eficàcia operativa del servei, que s'ha vist incrementat en els últims mesos amb l'activació de noranta contractacions. 

D'esta manera, des de l'1 d'abril romanen actives les 56 unitats de bombers forestals amb les 45 autobombes. Cada unitat està formada per dos grups de cinc components i cadascun dels grups treballa en dies alterns en torns de deu hores.

Reforç de torns de vigilància

El dispositiu previst també estarà format pel personal tècnic d'emergències i pel Servei de Prevenció d'Incendis entre personal tècnic forestal, agents mediambientals, personal en els observatoris fixos, unitats de prevenció, a més de les centrals de prevenció d'incendis i un equip de suport. 

A este dispositiu se sumen els efectius dels consorcis provincials de bombers i els bombers municipals de les capitals de província, a més de la Unitat Adscrita a la Comunitat Valenciana del Cos Nacional de Policia i resta de forces i cossos de seguretat de l'Estat, que mantindran les dotacions als parcs i, en el cas que la previsió meteorològica siga favorable a la propagació d'incendis forestals, es reforçaran els torns de vigilància.

Núñez ha apel·lat a “la responsabilitat i la prevenció com a mesures essencials donada la situació de sequedat dels espais naturals i la persistent escassetat d'aigua que hem patit des de fa mesos”. La consellera ha afegit que “este estiu es presenta complicat, però tenim un dispositiu de prevenció i extinció d'incendis potent i preparat per a qualsevol situació que es presente, ja que l'anticipació és fonamental”.

Cal recordar que la ciutadania té a la seua disposició el telèfon d'emergències 112 al qual poden cridar si són testimonis de la declaració d'un foc o si observen fum en la muntanya. Núñez ha explicat que esta col·laboració és molt important perquè “una telefonada a temps activa els recursos necessaris amb anticipació i pot evitar un incendi”.

També et pot interessar

stats