La vacunació al personal educatiu començarà dilluns 15 de març
La Conselleria d’Educació inclou el professorat, personal administratiu, de serveis i de pràctiques.
El Consell ultima els detalls per a vacunar el personal educatiu de manera imminent. El pròxim dilluns 15 de març s'iniciarà el procés amb vora 100.000 professionals de la comunitat educativa. Amb l’inici de la vacunació al personal d'emergències i als cossos de seguretat, seran els següent grup de treballadors essencials que vacunaran, i serà una vacunació “massiva”, segons va avançar el conseller d’Educació, Vicent Marzà, en una recent compareixença a les Corts. Els detalls de com es durà a terme es donaran a conéixer aquest dimarts, en una compareixença posterior a la reunió entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, el conseller d’Educació, Vicent Marzà, i la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló.
La campanya de vacunació avança a poc a poc a la Comunitat Valenciana, amb 113.075 persones que ja han rebut les dues dosis contra la Covid-19, segons l'última actualització del Ministeri de Sanitat. Ara, amb l’arribada de vora 68.000 dosis de Pfizer, AstraZeneca i Moderna aquesta setmana, la Generalitat ja es prepara per a iniciar la vacunació entre la comunitat educativa.
Quina vacuna rebrà el personal educatiu?
Ara per ara, el que queda clar és que només vacunaran les persones menors de 55 anys, en rebre la vacuna d’AstraZeneca. El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va decidir que aquesta vacuna només s’administrarà a persones de 18 a 55 anys.
Segons denuncia l’STEPV, el sindicat educatiu majoritari, en el cas del professorat les persones majors de 55 anys representen el 20% de la plantilla i són –diuen–, el col·lectiu que més problemes pot tindre en contagi per coronavirus. En aquests dies previs han instat la Conselleria d’Educació a treballar per aconseguir una vacuna que es puga administrar a aquest col·lectiu al més prompte possible perquè també tinga la protecció necessària.
Qui es vacunarà?
La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport va remetre la setmana passada una carta als centres educatius valencians en què sol·licitava dades sobre el nombre de personal per a planificar "adequadament" el procés de vacunació. S’hi incloïa el personal docent adscrit, d'administració i serveis, d'atenció educativa, auxiliar de conversa, de pràctiques i treballadors externs que tenen contacte "directe i habitual" amb l'alumnat, com ara treballadors de neteja, monitors de menjador i personal de cuina.
El personal educatiu s’inclou en el sisé grup de vacunació establit pel Ministeri de Sanitat, entre el qual es detallen els docents d’infantil, primària, secundària i necessitats especials, però no els d’universitat. A més, també pertanyen a aquest grup els cossos i forces de seguretat de l’Estat i bombers, que ja han rebut la primera dosi al territori valencià.
Es vacunarà també el professorat de la privada?
En una compareixença a les Corts, el conseller Vicent Marzà va assegurar que vacunaran tant el professorat dels centres públics, com el dels concertats i privats. “Tots alhora”, va garantir en la comissió d'educació de la cambra.
Baixes pels efectes de la vacuna
La vacuna d'AstraZeneca és un dels antivirals que pot causar, segons l'Agència Europea del Medicament, efectes secundaris, com malestar o febra, unes reaccions que, segons veus expertes, formen part de la normalitat. Fins i tot, el Ministeri de Sanitat ha recomanat un gram de paracetamol abans de rebre les dosis.
En altres comunitats autònomes, com Madrid o Catalunya, on ja s’ha vacunat una gran part del professorat, diversos equips directius han denunciat que han hagut de trencar la planificació dels grups bombolla dels centres a causa d’algunes baixes del professorat per la vacuna. En aquest respecte, sindicats com CCOO han assegurat que a Madrid han citat claustres sencers sense considerar que les baixes serien generalitzades i que han vacunat centres sencers i a ningú del centre del costat.