Els consells de la Policia per a evitar caure en estafes del sorteig de Nadal
En l'estafa del "tocomocho" o del número premiat, una persona desconeguda aborda la víctima a la via pública i li diu que té un dècim premiat i que no pot cobrar-lo
La Policia Nacional proporciona uns consells bàsics de prevenció si juga al sorteig de Loteria Nacional del dia 22 de desembre. Com que queden pocs dies per a la celebració del sorteig de loteria més important de l'any, moltes persones adquireixen aquests dies molts dècims i participacions.
Aquest augment de vendes també provoca l'increment de ser víctima de possibles fraus relacionats amb la compra de dècims, problemes a l'hora de cobrar premis amb bitllets compartits, dubtes sobre l'adquisició segura en internet, participacions falses, o ser suposadament agraciats amb el sorteig o venda de dècims premiats, entre d'altres.
Estafa del "tocomocho"
En l'estafa del "tocomocho" o del número premiat, una persona desconeguda aborda la víctima en la via pública. Aquesta persona li diu que té un dècim premiat i que no pot cobrar-lo per algun motiu.
Li mostra, en la majoria de les ocasions, per a donar més credibilitat a l'estafa, la pàgina del periòdic on apareix el suposat número premiat, i li ofereixen el bitllet amb el número premiat a canvi d'una quantitat alta de diners.
Si la víctima accepta, després l'acompanyen al banc perquè retire aquesta quantitat i desapareixen. Les víctimes solen ser d'edat avançada.
En els últims temps i amb l'auge de les noves tecnologies, s'estan produint moltes estafes a través de trucades telefòniques (vishing o pesca per veu) o enviament d'SMS (smishing o pesca per SMS), en què comuniquen que han guanyat el sorteig amb la finalitat de descobrir les claus personals o bancàries de les víctimes.
Recomanacions
Per a evitar ser víctima d'algun d'aquests delictes, la Policia Nacional vol difondre una sèrie de consells de seguretat que qualsevol persona que jugue en aquest sorteig ha d'adoptar per a evitar disgustos.
Llocs autoritzats: Els dècims de loteria només han de comprar-se en llocs autoritzats, siguen establiments físics o en la xarxa, i a persones de confiança. No és segur adquirir-ne en la via pública de persones desconegudes.
Pàgina web fiable: Si decidim comprar els bitllets a través d'internet, hem d'assegurar-nos que la pàgina és fiable i parar especial atenció a uns certs elements distintius, com el cadenat que ha d'aparéixer en la barra d'adreça o la lletra s que ha d'aparéixer després de l'HTTP, que es troba abans del nom de la pàgina web.
Guardar dades: Les persones que hagen comprat els dècims en línia també han de guardar els correus electrònics, la pàgina web de la compra, els rebuts i, fins i tot, captures de pantalla de la gestió com a justificants per si hi haguera problemes.
Comprovar el dècim: Abans de comprar el dècim de loteria, s'ha de comprovar que té el logotip, el codi i tots els elements de verificació. Compte amb els dècims falsos. S'han de comprovar tots aquests elements per a evitar les estafes.
Fotocopiar per a compartir: Per a compartir loteria de manera segura amb familiars i amics i evitar baralles o malentesos, s'ha de fotocopiar el bitllet i proporcionar a cada participant una còpia signada en la qual aparega qui participa en la compra i quina quantitat hi juguen.
Fotografiar el dècim: Fer una fotografia al dècim i anotar el número, la sèrie i altres dades en un lloc segur ens ajudarà si ens el roben o el perdem. La foto també serà molt útil en cas que el dècim es deteriore o es trenque, perquè aquesta foto servirà de prova i podrem cobrar el dècim de manera correcta.
Denunciar: En cas de robatori o extraviament, cal denunciar-ho a la Policia Nacional. Si posseeix fotografia del dècim amb el número de sèrie i la fracció, es pot localitzar el dècim en cas de resultar premiat.
Cobrar en el termini: Recordem, a més, que els premis poden cobrar-se només durant els tres primers mesos posteriors del sorteig de Nadal, i el dècim ha de mantindre's en bones condicions.