Directes
Ara en la televisió
L'HORA FOSCA
Ara en la ràdio
AÇÒ NO HO SABIES (reemissió)

Així és el formulari que han de signar els pacients que trien una segona dosi d’AstraZeneca

Resolem els dubtes del document, què és i què implica per al pacient

Una dona és vacunada en un punt de vacunació / À Punt

El Ministeri de Sanitat ha donat llum verda perquè les persones menors de 60 anys que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca siguen vacunades amb una segona dosi de Pfizer. No obstant això, aquells pacients que trien voluntàriament rebre una segona injecció de la mateixa vacuna, podran fer-ho sempre que firmen un consentiment informat. Aquest consentiment informat ha rebut l'aval del Comité de Bioètica. A continuació resolem els dubtes més freqüents que poden sorgir arran d’aquesta decisió.

Què es el consentiment informat?

El pacient té dret a rebre una informació completa i adequada sobre qualsevol intervenció mèdica per poder decidir lliurement si s'hi sotmet a no. “El consentiment informat és la manifestació de voluntat d’una persona per la qual declara que coneix els riscos després que l’han informada d'aquests riscos”, segons explica Gabriel Doménech, professor de Dret Administratiu de la Universitat de València.

Normalment, és un acte de viva ve, però, en casos específics de possible risc greu per al pacient, es fan per escrit i s’han de signar, com serà el cas de la vacuna contra la Covid-19.

Què conté el consentiment informat de la vacuna contra la Covid-19?

El document explica els riscos de trombosi de grans vasos sanguinis, a nivell cerebral i abdominal que, si bé són molt infreqüents, també es consideren greus i, com semblen, més freqüents per davall dels 60 anys. 

Per tant, la persona que signa el text manifesta, de manera expressa i escrita, el rebuig a rebre una vacuna diferent de la AstraZeneca i demana la segona dosi del mateix tipus.

Document
Model de consentiment informat enviat pel Ministeri de Sanitat
Consulta'l

Podem exigir alguna responsabilitat a l’administració si signem el consentiment i després tenim efectes secundaris rellevants? 

Hi ha jurisprudència que reconeix l’obligació de les administracions públiques d’indemnitzar els usuaris que patisquen efectes secundaris importants arran de les administracions recomanades per la mateixa administració pública, com apunta el professor de Dret Administratiu Gabriel Doménech.

Significa que qualsevol persona pot elegir quina vacuna rep?

En realitat, no. L’informe bioètic planteja AstraZeneca com a alternativa per a aquells individus que rebutgen la segona dosi de vacuna d’ARNm, la de Pfizer, “com a mal menor des de la perspectiva de la salut del mateix individu i de la salut col·lectiva”, ja que “en conseqüència, quedarien sense completar la vacunació”. 

Quan he de comunicar al centre de salut la meua preferència?

Les persones ja vacunades amb AstraZeneca rebran Pfizer, en cas que no indiquen el contrari. La Conselleria de Sanitat estudia el procediment en el cas que una persona vulga exercir el dret a rebre la segona dosi d’AstraZeneca, si ha d'avisar en el moment de rebre l'avís o en el moment d'acudir a la vacunació. Segons informa l’administració que dirigeix Ana Barceló, les primeres persones que van rebre la primera dosi d'aquest tipus de vacuna a la Comunitat Valenciana no han de rebre la segona dosi fins a principis de juny (una vegada passen les 16 setmanes que estableix el Ministeri). 

També et pot interessar