Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Les consultes per agressions a xiquetes menors es tripliquen des del 2018

Un estudi de la Fundació ANAR xifra en 2.962 les peticions d'ajuda ateses a la Comunitat Valenciana per casos de violència de gènere en adolescents en els últims cinc anys i situa l'edat mitjana de les víctimes en quinze anys

Una adolescent asseguda amb un telèfon mòbil / Ground Picture (Shutterstock)
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de novembre 2023 - 14:46 Actualitzat: 24 de novembre 2023 - 06:43

La violència entre menors és un fenomen en auge. Almenys així ho evidencien diversos estudis elaborats per entitats estadístiques oficials i associacions especialitzades en els darrers anys. L'última investigació de la Fundació ANAR sobre l'assumpte alerta que des del 2018 s'han triplicat les consultes i peticions d'ajuda relacionades amb casos d'agressions a xiquetes i adolescents. L'augment, del 212% en quatre anys, és cridaner perquè se situa 124 punts percentuals per damunt de la mitjana estatal, que es queda en el 88%.

Les xifres s'extrapolen de l'últim Estudi sobre l'evolució de la violència contra les dones en la infància i adolescència, que comprén el període 2018-2022. És el primer treball dut a terme a Espanya des de la perspectiva del Conveni d'Istanbul, que recull tota forma de violència cap a les dones i hi inclou els i les menors d'edat en l'entorn.

En els cinc anys analitzats, la Fundació ANAR va atendre a tot el país 20.515 menors víctimes de violència contra les dones a través del telèfon i el xat de l'entitat. Un 14% n'eren valencianes, 2.962 víctimes d'aquest tipus de violència. La investigació se centra en quatre tipus de violència: de gènere, domèstica, sexual i un altre tipus de violència física o psicològica.

En el cas del territori valencià, l'entitat destaca l'increment de les peticions d'ajuda relacionades amb casos de violència de gènere en adolescents i dibuixa un perfil de la víctima: tenen quinze anys de mitjana, un per davall del conjunt estatal, la majoria viuen amb els dos progenitors en la residència familiar i són d'origen espanyol. Crida l'atenció que més de la meitat, un 57%, no eren conscients que el que estaven patint era una agressió. El percentatge es redueix en deu punts en el cas estatal. No ho identifiquen com a violència de gènere, però demanen ajuda a col·lectius especialitzats perquè pateixen ansietat, por i fins i tot tenen idees de suïcidi.

Més de la meitat de les víctimes valencianes de violència de génere no és conscient de ser-ho / À Punt NTC

Les telefonades per casos de violència de gènere en l'entorn de la víctima entre octubre de 2018 i el mateix mes del 2022 també han experimentat un repunt preocupant, del 98% a la Comunitat Valenciana. És quasi el doble en només quatre anys. De mitjana, les víctimes només tenien deu anys, segons les xifres recopilades per ANAR.

Pel que fa a la violència sexual, l'organització d'ajuda a xiquets i adolescents situa l'augment dels casos en el 34,4% a la Comunitat Valenciana, cinc punts per davall de la mitjana estatal.

El paper de la tecnologia per a dominar les víctimes

La Fundació ANAR recorda que les tecnologies "estan implicades en un 83,2% dels casos de violència de gènere adolescent" en el cas valencià, fet que es manifesta a través de conductes com el ciberassetjament o el control de l'agressor a través de les xarxes socials.

Alerta també de la falta de tractament psicològic de les víctimes, ja que el 71,6% de les xiquetes i adolescents de la Comunitat Valenciana que han patit violència de gènere no han rebut cap assistència professional.

Totes aquestes dades s'han presentat aquest dijous en un desdejuni informatiu amb la vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Susana Camarero, que ha insistit en la importància de la prevenció i l'educació. Amb aquest objectiu, ha avançat que es repartiran guies de sensibilització a tots els centres escolars i també que la Fundació ANAR és un dels col·lectius premiats enguany per la seua tasca en l'erradicació de la violència masclista.

Violència masclista

També et pot interessar