Directes
Ara en la televisió
TUPPER CLUB
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El consum de SARM, la falsa testosterona addictiva i perillosa, és cada vegada més freqüent

Veus expertes alerten sobre els efectes secundaris d’aquesta substància de fàcil accés per als adolescents, que poden arribar a ser mortals

Un anunci de SARM

El consum de SARM, moduladors selectius dels receptors d'andrògens, és cada dia més freqüent, sobretot entre joves i adolescents que volen guanyar massa muscular i perdre greix en temps rècord. Aquesta moda perillosa és una autèntica bomba de rellotgeria per a la salut, que pot tindre efectes irreversibles i fins i tot mortals. Als esteroides i anabolitzants, ara se'ls suma aquesta substància química que emula la testosterona i en pocs mesos provoca el creixement i la definició dels músculs. És il·legal i no apta per al consum humà, però cada vegada és més fàcil trobar-la en internet.

El març passat, agents de la Policia Nacional en operació conjunta amb la Guàrdia Civil desarticularen la primera organització criminal a Espanya dedicada a la importació, fabricació i distribució de SARM. A Castelló de la Plana es van intervindre milers de dosis en un gimnàs. Al mateix temps, als Estats Units i al Regne Unit va saltar l'alerta pel consum d’aquests químics que poden provocar de l'alteració dels nivells hormonals a la mort. Amb trenta gotes al dia n'hi ha prou. 

L’endocrinòleg Abdelrahman Khaled Salah enumera alguns dels efectes secundaris: “Disfunció erèctil, alteració de l’eix gonadal, toxicitat hepàtica o alteracions renals”. A més, augmenta la possibilitat de tindre un infart o un ictus. És per tot açò que aquest professional no dubta a l’hora de catalogar el consum com un “problema greu de salut pública” i demana a les autoritats sanitàries que n'intensifiquen la persecució. En internet es compren amb facilitat, amb anuncis agressius que prometen miracles. Aquestes substàncies il·legals s'anuncien com l'alternativa als esteroides, sense efectes secundaris. 

Pel que fa a l’impacte psicològic, l’entrenador personal Javier Rubio assenyala que aquesta el SARM és addictiu no per la composició, sinó pel “feedback continu que reps de la gent que et diu que et veus gran, bé i definit”. Així, alerta, es genera un “cercle viciós del qual cada vegada costa més eixir”. 

Les xarxes socials en normalitzen l’ús

La popularitat d’aquestes substàncies es fa palesa en les xarxes socials, on joves i adolescents publiquen imatges de la seua transformació física. Tot i que l’etiqueta #SARM no mostra cap resultat en TikTok perquè el contingut va en contra de les normes de la comunitat, altres com #SARMinfo continuen actives i mostren vídeos influenciadors que aconsellen sobre el seu ús i acumulen milers de reproduccions. 

En Instagram, però, en la pràctica no existeix cap mena de limitació a aquest tipus de contingut i s'hi pot trobar un gran nombre de publicacions que promocionen, minimitzen els riscos i busquen fer atractiu l’ús de SARM. La mateixa situació es repeteix en YouTube, amb vídeos que mostren els efectes d’un “cicle” o guies detallades pas a pas. 

També et pot interessar