La contaminació fa que les flors perden olor i posa en perill la pol·linització
Una nova investigació demostra que els gasos atmosfèrics nocius degraden l'aroma floral de manera que els insectes no les troben de nit, afeblint com a resultat la producció dels fruits
Està sobradament demostrat que els contaminants atmosfèrics danyen la salut humana. Ara, una nova investigació acaba de confirmar que també posen en risc l'arribada dels aliments a la taula perquè provoquen una pèrdua d'olor en les flors què fa perillar a escala global la pol·linització, procés crucial per a generar els fruits.
L'estudi, publicat aquest dijous en la revista Science basa les conclusions en una sèrie de minuciosos experiments duts a terme des de 2017 per part d'investigadors de la Universitat de Washington amb arnes que pol·linitzen les flors d'onagra pàl·lida (Oenothera pallida). La recerca demostra que l'alteració de l'aroma floral que provoquen dues de les substàncies atmosfèriques nocives més comunes, l'ozó troposfèric (O₃) i el diòxid de nitrogen (NO₂), dissuadeix els insectes pol·linitzadors d'acostar-se a les flors a la recerca d'aliment. Bàsicament perquè no les troben, sobretot de nit quan no tenen els colors vius dels pètals com a guia.
Els dos contaminants analitzats provenen dels gasos que s'emeten en els processos de combustió relacionats amb el trànsit —fonamentalment d'automòbils i motors dièsel— i amb el transport en general, així com en instal·lacions industrials d'alta temperatura i de generació elèctrica d'origen fòssil.
L'afectació negativa a la vegetació, a més de la salut humana, ha sigut provada abans en nombrosos estudis: concentracions no gaire altes d'aquests químics, però persistents, poden actuar com un agent afeblidor o que predisposa a la vegetació a certes malalties, mentre que en acumulacions importants provoca la mort prematura de les fulles.
Mitjançant observacions de camp a l'est de l'estat de Washington i experiments de laboratori, l'equip responsable de la nova recerca ha descobert que el NO₂ degrada ràpidament compostos específics de l'aroma floral. Això comporta que les flors siguen indetectables per als pol·linitzadors nocturns i redueix les seues visites a l'òrgan reproductor de les plantes en més d'un 70%, cosa que n'afebleix la fructificació.
El gas més nociu
Segons els resultats, el diòxid de nitrogen és encara més reactiu que l'ozó troposfèric a l'hora de fer malbé els components de l'olor floral que precisament ajuden les arnes a reconéixer la flor i acudir a ella a alimentar-se. Encara més, el grup científic ha comprovat com les altes concentracions de NO₂ eliminen directament l'arribada de pol·linitzadors a la flor.
Els models atmosfèrics globals d'oxidació de l'aroma floral a causa d'aquests contaminants analitzats revelen que la majoria de les zones urbanes compten amb uns nivells de O₃ i NO₂ prou elevats per a reduir significativament les distàncies a les quals els pol·linitzadors poden percebre les flors. "Aquests resultats il·lustren l'impacte dels contaminants antropogènics, causats per l'acció humana, en la capacitat olfactòria d'un animal i indiquen que poden ser reguladors crítics de la pol·linització global", adverteix la investigació.