La contaminació de la Marjal de Pego-Oliva arriba a Brussel·les
Una representació veïnal denunciarà davant del Parlament Europeu els vessaments de la depuradora de la urbanització Montepego.
Després de sis mesos recopilant proves, finalment el problema dels vessaments que la depuradora de la urbanització Montepego aboca des de fa anys al parc natural de la Marjal de Pego-Oliva arriba aquest dilluns al Parlament Europeu, a Brussel·les.
Una representació veïnal d'aquest espai natural denunciarà davant de la Comissió de Peticions de la UE la contaminació de la marjal i exposarà les seues queixes. Després, caldrà esperar per a comprovar si les directives europees en matèria de medi ambient s'han infringit en aquest cas, i analitzar les possibles sancions a les autoritats corresponents.
Diverses entitats com el Seprona o el Defensor del Poble ja han alçat la veu davant d'aquest problema, i ara s'hi afegirà la Unió Europea. El grup d'Esquerra Unida al Parlament Europeu ja els ha avançat el seu suport.
‘‘Des de fa almenys quatre anys vam detectar que hi havia pudors i vessaments prou forts’’, ha explicat Vicent Portes a Les notícies del matí en la ràdio d'À Punt Mèdia. Portes és un dels veïns que integra el grup que van a Brussel·les per a exposar al Parlament Europeu aquesta històrica reivindicació.
Segons explica, el col·lectiu ha optat per recórrer a Europa per la passivitat dels ajuntaments dels municipis afectats per la problemàtica: Pego, Dénia i el Ràfol d'Almúnia. De fet, el consistori de Pego paga actualment les multes derivades dels vessaments a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, però no els ha posat fi.
"Han passat quatre anys i les coses han anat a pitjor, per això vam decidir que havíem d'informar les administracions autonòmiques i estatals, i que la Unió Europea determinara si hi ha infracció", ha resumit. Portes espera una actuació immediata d'Europa: ‘‘Si no reacciona ràpidament, d'ací a uns anys podríem estar parlant d'una contaminació molt superior’’, ha lamentat.