Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Crisi a Ceuta: Interior retorna 4.000 persones, la meitat de les que han arribat

Sánchez s'ha desplaçat a la ciutat autònoma i garanteix la integritat territorial d'Espanya  

Crisi a Ceuta: així a transcorregut el segon dia / À Punt NTC

El degoteig de persones que arriben a Ceuta per la mar no cessa. Ja són quasi 8.000 les procedents del Marroc que han traspassat la frontera amb Espanya de manera irregular des d'aquest dilluns, segons l'últim balanç del Ministeri de l'Interior, que ha indicat que ha retornat 4.000 persones. L'entrada massiva per Ceuta ha obligat a mobilitzar l'exèrcit als carrers i els passos fronterers, i l'executiu espanyol ha anunciat que el desplegament es reforçarà encara més en les pròximes hores. A més del suport ja avançat de 200 efectius, s'hi desplegaran 50 agents més de la Guàrdia Civil i 150 de la Policia Nacional es mantenen en alerta per si cal que es traslladen a Ceuta.

Frontera del Tarajal entre Ceuta i Marroc

L'actitud del govern marroquí i la preocupació del govern espanyol per mantindre l'orde públic i evitar incidents han despertat les primeres advertències polítiques. Una d'elles la de la Unió Europea. La comissària d'Interior, la socialista Ylva Johansson, ha advertit al Marroc que la seua frontera amb Ceuta és també "frontera amb la Unió Europea" i, per això, ha instat Rabat a complir amb el seu compromís de control del pas de migrants irregulars i frenar-ne l'arribada "sense precedents" que s'està registrant des d'aquest dilluns a la ciutat autònoma.

La frontera espanyola és frontera europea, la UE vol construir la relació amb el Marroc sobre la base de la confiança i compromisos compartits, la immigració és un element clau Ylva Johansson - Comissària d'Interior de la Unió Europea

"La frontera espanyola és frontera europea, la UE vol construir la relació amb el Marroc sobre la base de la confiança i els compromisos compartits, la immigració és un element clau sobre això", ha afirmat la comissària durant una intervenció en el ple del Parlament Europeu.

Sánchez, sobre la crisi amb el Marroc: “Perquè la cooperació siga efectiva, s’han de respectar les fronteres"

Davant d'aquesta crisi migratòria sense precedents, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha desplaçat a la ciutat autònoma de Ceuta després de fer una declaració institucional posterior al Consell de Ministres. "Perquè la cooperació resulte efectiva ha de basar-se sempre, sempre, en el respecte a les fronteres mútues, que és la base sobre la qual es construeix el veïnatge de països amics i les relacions fructíferes per als dos”, ha advertit.

Sánchez, que ha confirmat l’expulsió “immediata” de les persones marroquines que hagen accedit a Espanya de manera irregular, “en compliment dels acords internacionals”, ha afegit que sempre s’ha considerat el Marroc “un país soci i així ha de seguir sent”. Per això, en una declaració institucional posterior al Consell de Ministres, ha instat aquest país a respectar les fronteres. 

El president Pedro Sánchez arriba a Ceuta, aquest dimarts / Fernando Calvo (Efe)

El president espanyol ha arribat a Ceuta a les 17:00 hores en helicòpter, on també està el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per a conéixer sobre el terreny l'evolució dels esdeveniments i mantindre una reunió amb el president de la ciutat autònoma, el popular Juan Jesús Vivas. Després es desplaçarà a Melilla, on s'entrevistarà amb el seu president, Eduardo de Castro. Paral·lelament, a la Moncloa, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, presideix la primera reunió del comité que ha creat l'executiu espanyol per a analitzar la situació.

Fonts de l’executiu han traslladat a la ciutadania resident a Ceuta que té “el suport absolut per a vetlar per la seua seguretat i garantir l’orde públic en qualsevol circumstància”. 

La delegació del govern a la ciutat autònoma, per la seua banda, ha demanat "tranquil·litat" a la població i ha afegit que s'estan realitzant, en coordinació amb el Govern d'Espanya, les "accions necessàries" per a "revertir l'actual situació i tornar com més prompte millor a la normalitat".

Les forces armades, que han estat controlant la frontera del Tarajal en les últimes hores, han assenyalat que la pressió migratòria s’ha mantingut durant tota la matinada, encara que les entrades s’han reduït en xicotets grups i no han sigut tan massives com les de la passada nit. 

Aquest dilluns s'ha batut el rècord quant a l'arribada de migrants a Espanya per via marítima en una única jornada. La delegació del govern espanyol a Ceuta ha comptabilitzat 5.000 marroquins, es calcula que 1.500 d’ells són menors. 

Soldats de l'Exèrcit de Terra observen com un grup d'immigrants aconsegueixen arribar a la platja fronterera del Tarajal de Ceuta / EFE/ Brais Lorenzo

L'ONU demana als governs d'Espanya i el Marroc "calmar la situació"

"He vist el vídeo aquest matí i és bastant inquietant" ha dit el portaveu de Nacions Unides, Stéphane Dujarric, preguntat sobre esta crisi migratòria a Ceuta durant la seua conferència de premsa diària. L'ONU considera "molt important" que el Marroc i Espanya aconseguisquen un acord per a tractar de calmar la situació. Segons Dujarric, la crisi deslligada en les últimes hores és també "una altra il·lustració dels desafiaments als quals tots ens enfrontem per a tractar de gestionar la migració mundial d'una forma humana i que respecte la dignitat humana de la gent".

L'ambaixadora del Marroc a Espanya: "Hi ha actes que tenen conseqüències"

També s'ha pronunciat sobre la crisi l'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich, qui en declaracions a Europa Press ha assegurat que en les relacions entre països hi ha actes que tenen conseqüències, "i s'han d'assumir". Una referència vetlada a la decisió d'Espanya de prestar atenció mèdica al líder del Frente Polisario, Brahim Ghali. El moviment d'alliberament nacional del Sàhara Occidental manté un conflicte des dels anys setanta amb el govern del país a propòsit d'aquest territori, ocupat majoritàriament en l'actualitat pel Marroc. 

La ministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, s'ha reunit amb l'ambaixadora marroquina i li ha traslladat el "disgust" i "rebuig" del govern espanyol per l'entrada massiva de migrants per Ceuta. També li ha recordat que el control de la frontera és una responsabilitat compartida entre ambdós països. El govern marroquí, per la seua banda, ha cridat Benyaich a consulta després que la convocara la ministra González Laya. 

L'arribada més multitudinària des de novembre

Fins ara, la xifra més alta d'arribada d'immigrants per la mar s'havia produït el novembre passat. Entre el 7 i el 8 d’aquell mes, Canàries va rebre 2.188 immigrants en 58 pasteres o piragües. Aquesta xifra va significar aleshores un doble rècord a Espanya: mai havia arribat tanta gent en 48 hores, ni mai havien entrat tants immigrants en un sol dia, 1.461 el dissabte 7.

Però les xifres d’aquest dilluns a Ceuta van superar aquests índexs, i no tenen precedent ni en la crisi de les piragües de Canàries de 2006, amb quasi 32.000 arribades a les illes, ni en 2018, quan es va marcar la xifra més alta d'arribades a Espanya per mar de la història, amb 57.500, quasi totes per l'estret de Gibraltar i per la mar d'Alborán.

El govern espanyol i el de la ciutat autònoma han reforçat la presència d’agents i miliarts a la frontera i els espigons. D'altra banda, s'ha habilitat el camp de futbol José Benoliel per a traslladar als marroquins adults que es troben al carrer per a posteriorment procedir a la seua devolució. Els menors s'estan traslladant a un alberg provisional i a unes les naus del Tarajal.

Reaccions polítiques 

La ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, va descartar aquest dilluns a la nit que l'arribada massiva de migrants siga “fruit del desacord” entre Espanya i el Marroc, per la decisió d’Espanya d’oferir atenció sanitària al cap del Front Polisario en u n hospital de Logronyo. 

El cap de l’oposició, Pablo Casado, ha demanat al govern espanyol que garantisca “la integritat” de la frontera ceutina, mentre que el president de Vox, Santiago Abascal, té previst visitar Ceuta aquest dimarts.

El rei d'Espanya, Felip VI, ha telefonat de vesprada el president del govern de Ceuta, Juan Vivas, per a "interessar-se" per la situació que viu la ciutat autònoma, segons ha comunicat l'executiu regional. El cap de l'Estat també ha parlat amb el president Sánchez per a informar-se sobre l'evolució de la crisi. 

També et pot interessar