“En dies com hui no es pot fer cap tipus de foc a menys de 500 metres de la zona forestal"

Amb el risc extrem d'incendi, els experts recomanen evitar qualsevol element que puga provocar una ignició

En dies de risc extrem, cal evitar qualsevol font d'ignició / À Punt NTC

Pràcticament tota la Comunitat Valenciana es troba este dissabte en alerta per risc extrem d’incendis forestals, a conseqüència de les altes temperatures, que en algunes comarques del sud de la província de València podran superar els 40 °C. En este context d’onada de calor, les veus expertes recomanen màxima prudència per tal d’evitar un foc a la muntanya. “Cal aplicar el principi de prudència i evitar qualsevol acció o element que puga provocar una ignició”, explica Ferran Dalmau, enginyer forestal i director de la consultora mediambiental Medi XX. “No es pot fer cap tipus de foc a menys de 500 metres de la zona forestal”, apunta. “És de sentit comú. No hi ha cap normativa que substituïsca el trellat”.

Evitar les fonts d’ignició

Puntes de cigarret llançades des de la finestreta del cotxe, barbacoes i deixalles prop de zones forestals, petards i focs artificials i treballs agrícoles o de bricolatge al costat de brosses o herba estan darrere de molts incendis forestals. Per tant, cal evitar-los al màxim.

És important extremar les precaucions si hem de fer servir foc en les activitats agrícoles i evitar l'ús d'eines que puguen provocar espurnes.

Compte també amb els patinets i bicicletes elèctriques, les bateries dels quals es poden encendre i provocar un foc.

Pel que fa a l’ús de pirotècnia en actes, celebracions o festes patronals, és important saber si estem en una zona denominada d’influència forestal, ja que en estes zones està completament prohibit llançar focs artificials. Els fanalets que s’encenen i es llancen a l’aire també representen un perill. “Val més evitar estos elements en les nostres celebracions”, afirma Dalmau.

“No hem d’oblidar que provocar un incendi, encara que siga de manera negligent, també té unes conseqüències jurídiques i legals”, assegura.

Atenció al nostre jardí

Si vivim en una urbanització en una zona de risc d’incendi, els experts recomanen tindre ben cuidada la vegetació del jardí, de manera que no hi haja brossa ni plantes seques, que són les que propaguen el foc. Així mateix, cal parar atenció als elements de jardineria i de decoració exterior, com ara les pèrgoles. Compte també amb el bruc sec, ja que és un gran propagador del foc.

“Cal recordar que la primera línia de defensa contra els incendis que tenen les persones que viuen en estes zones és el mateix jardí de sa casa i que eixe jardí és responsabilitat seua”.

En èpoques de risc, és molt recomanable refrescar la vegetació més propensa al foc, com a mesura de prevenció. És el cas dels treballs que s'estan duent a terme este dissabte a la zona del Saler de València, amb canyons d'aigua.

Avisar l'112 si veiem fum a la muntanya

En dies de molta calor, com este dissabte, és millor no anar a la muntanya, si no és imprescindible. De nou, trellat i prudència. “Fem com els animals i altres elements de la natura, que, quan arriben estes onades de calor, el que fan és abaixar l'activitat, refugiar-se i esperar que milloren les condicions”, recomana l'enginyer forestal. Per a l’expert, seria com la bandera roja a la platja, que ens indica que no podem prendre el bany a la mar. “És una qüestió de no posar-nos en risc nosaltres mateixos, ja que, si ens agafa un foc a la muntanya, som víctimes potencials d’eixe incendi. I també, de no complicar-los la vida a les persones que haurien de rescatar-nos”. 

Així i tot, si hem d’anar a la muntanya i ens sorprén un incendi, “cal no pujar el vessant de la muntanya, ja que el foc puja molt ràpidament. Hem d’intentar apartar-nos del front de l’incendi, buscar un lloc segur com més prompte millor i avisar l'112”.

També, si hi ha una mínima sospita de foc, cal telefonar als serveis d’emergències. Encara que després siga una falsa alarma, és preferible telefonar, per si de cas: “Si una persona veu fum a la muntanya, ha de telefonar a l'112. Val la pena telefonar i que després no siga res; no pensar que potser ja ha telefonat una altra persona”.

Els experts també ens recomanen donar el màxim d’informació a l'112 sobre el que estem veient: si només veiem fum, si també hi ha flames, donar alguna indicació sobre com accedir a la zona, etc.

“Com més completa i elaborada siga la informació que facilitem a l'112, més ràpida serà la resposta dels efectius d’extinció d’incendis”, apunta el tècnic.  

També et pot interessar

stats