Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Creen embrions a partir de cèl·lules mare de ratolí que tenen un cervell i un cor que batega

Ho han fet investigadors de la Universitat de Cambridge dirigits per la professora Magdalena Zernicka-Goetz

Imatge d'arxiu d'un ratolí en un laboratori / Shutterstock

Investigadors de la Universitat de Cambridge han creat embrions a partir de cèl·lules mare de ratolí que tenen un cervell, un cor que batega i els fonaments dels altres òrgans del cos, un model que suposa una nova via per a recrear les primeres etapes de la vida.

L'equip, dirigit per la professora Magdalena Zernicka-Goetz, catedràtica de Desenvolupament de Mamífers i Biologia de Cèl·lules Mare, va desenvolupar el model d'embrió sense òvuls ni espermatozoides, a partir de cèl·lules mare, les cèl·lules mestres que poden convertir-se quasi en qualsevol classe de cèl·lula.

Els investigadors van imitar els processos naturals en el laboratori guiant els tres tipus de cèl·lules mare que participen en el desenvolupament primerenc dels mamífers fins al moment en què comencen a interactuar.

En induir l'expressió d'un conjunt concret de gens i crear un entorn únic per a les seues interaccions, van aconseguir que les cèl·lules mare "parlaren" entre si. Després, les cèl·lules mare es van autoorganitzar en estructures que van progressar a través de les successives etapes de desenvolupament fins a crear cors que bategaven, les bases del cervell, i el sac vitel·lí, on l'embrió es desenvolupa i obté els nutrients en les primeres setmanes.

A diferència d'altres embrions de laboratori, aquests models van aconseguir que tot el cervell –inclosa la part anterior– començara a desenvolupar-se, cosa que no s'havia aconseguit mai.

També et pot interessar