Cristòfor Colom, un jueu sefardita nascut a València?

Els últims estudis d’ADN avalen la teoria que el navegant podria haver nascut al Mediterrani occidental i rebutgen que fora genovés o italià

Cristòfor Colom / Sebastiano del Piombo (Museu Metropolità de Nova York)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 d'octubre 2024 - 10:35 Actualitzat: 14 d'octubre 2024 - 09:23

Cristòfor Colom pertanyia a una família de teixidors de València, però mai no ho va dir perquè era jueu, fet que li podria haver causat molts problemes. És la tesi de Francesc Albardaner, expresident del Centre d'Estudis Colombins de Barcelona. Una possibilitat que ara ha reforçat un estudi a fons de l’ADN de Cristòfor Colom i el seu fill Ferran, elaborat a la Universitat de Granada.

El documental Colón ADN. Su verdadero origen, emés este dissabte per RTVE, avala la teoria de l'origen jueu sefardita espanyol, i no genovés ni italià, de Cristòfor Colom, i ha situat el seu naixement al territori de l'arc mediterrani o les Balears, que pertanyien a la Corona d'Aragó.

S'ha arribat a estes conclusions després de diverses proves genètiques i científiques fetes amb les dades obtingudes dels ossos de la catedral de Sevilla del descobridor d'Amèrica i del seu fill Ferran, en una recerca iniciada fa 22 anys pel forense i catedràtic de Medicina Legal de la Universitat de Granada, José Antonio Lorente.

La recerca ha rebutjat la resta de teories sobre la procedència de Colom, des de la clàssica del naixement a Gènova, que sostenen la majoria dels historiadors i la Reial Acadèmia de la Història d'Espanya, a les que atribuïen l'origen a Portugal, Galícia, Castella, Catalunya i, fins i tot, Navarra.

El forense i catedràtic de Medicina Legal de la Universitat de Granada, José Antonio Lorente
El forense i catedràtic de Medicina Legal de la Universitat de Granada, José Antonio Lorente / 'Colón ADN. Su verdadero origen' (Story Producciones)

Colom era jueu i originari del Mediterrani occidental

Les proves d'ADN practicades durant anys per l'equip liderat per Lorente en nombrosos llocs i sobre possibles ascendents de Colom han descartat totes les teories existents, excepte una: era jueu i el seu origen està al Mediterrani occidental.

El treball científic ha avalat, per tant, la recerca defensada per Francesc Albardaner, expresident del Centre d'Estudis Colombins de Barcelona, que sostenia que l'almirall era jueu i que la teoria genovesa era falsa, perquè en esta ciutat italiana no hi havia ni comunitat jueva ni sinagoga.

Colom era jueu: jueu de cultura, jueu de religió, jueu de nació i, sobretot, de cor, perquè este home traspua judaisme en els seus escrits Francesc Albardaner, expresident del Centre d'Estudis Colombins de Barcelona

Albardaner manté que Colom pertanyia a una família de teixidors de seda de València i que sempre va ocultar la procedència perquè era jueu, fet que li hauria causat problemes amb la Inquisició després de l'expulsió dels jueus el 1492.

Segons el defensor de la teoria valenciana, “Colom era jueu; jueu de cultura, jueu de religió i sobretot de cor, perquè este home traspua judaisme en els seus escrits”.

A més, va rebre l'ajuda d'altres jueus conversos, com el duc de Medinaceli i l'escrivà i prestador Lluís de Santàngel, que s'encarregava de les finances de Ferran el Catòlic. Per això, va tindre accés a la Cort per a exposar el projecte americà, sosté Alberdaner.

Segons el forense José Antonio Lorente, “tant en el cromosoma Y com en el mitocondrial de Ferran (fill de Colom), hi ha trets compatibles amb l'origen jueu”.

Per això, sosté que l'ADN indica que Cristòfor Colom era originari del Mediterrani occidental i que “si a Gènova no hi havia jueus en el segle XV, les probabilitats que siga d'ací són mínimes”.

Anàlisi antropològica de les restes de Colom
Anàlisi antropològica de les restes de Colom / Universitat de Granada (Story Producciones)

Tampoc hi havia una gran presència jueva a la resta de la península Itàlica, explica l’investigador, ni existeixen teories sòlides ni indicis clars que Cristòfor Colom poguera ser francés. “Què ens quedaria? L'arc mediterrani occidental, les Illes Balears i Sicília”, raona.

Però també seria estrany que fora sicilià, continua, perquè en eixe cas Colom hauria escrit amb alguns trets italians o de l'idioma sicilià. Per això, és més probable que l'origen estiga a l'arc mediterrani occidental o les Illes Balears, que en aquella època pertanyien a la Corona d'Aragó, conclou. 

Entre altres proves esgrimides per la recerca, està el fet que totes les cartes que es conserven de Colom estan escrites en castellà i mai s'aprecia ni una sola influència o paraula italiana, fins i tot unes de remeses a un banc de Gènova, fet que no té gens de sentit si haguera sigut italià.

L'ADN, clau per a resoldre el misteri

En la presentació del documental este dijous, una espècie de thriller històric, investigadors forenses de la Universitat de Granada, liderats pel catedràtic José Antonio Lorente, van confirmar que els ossos de Cristòfor Colom enterrats a la catedral de Sevilla són del descobridor d'Amèrica.

I ha estat la clau per a la resolució del misteri de l'origen del navegant; almenys, segons la teoria que avala el documental.

L'ADN de Cristòfor Colom és parcial, però el va confirmar el del seu fill Ferran Colom, mentre que les proves practicades a les restes de Diego Colom, fins ara considerat el germà de l'almirall, han confirmat que no ho era, sinó que era un familiar de quint o sext grau. Queda, doncs, encara el misteri de per què Cristòfor va dir que Diego era el seu germà. 

També et pot interessar

stats