Cronologia del periple judicial de Carles Puigdemont

L'expresident català va fugir a Brussel·les, la capital de Bèlgica, el 30 d'octubre de 2017 i ha estat set anys defugit de la justícia

L'arribada de Puigdemont a Barcelona
L'arribada de Puigdemont a Barcelona / EFE

L'expresident de Catalunya Carles Puigdemont ha aconseguit participar en l'acte per a celebrar que tornava a Espanya després de set anys defugit de la justícia.

La seua presència ha reunit milers de persones que han volgut veure el polític català, que compta amb causes pendents amb la justícia espanyola.

Sobre ell hi ha una ordre d'arrest del Tribunal Suprem, que ha rebutjat aplicar l'amnistia a l'expresident català. El seu periple judicial va començar el 2017, amb el procés, i encara no ha acabat.

Cronologia

  • Carles Puigdemont va fugir a Brussel·les, la capital de Bèlgica, el 30 d'octubre del 2017, abans que la Fiscalia presentara les querelles per rebel·lió. La jutgessa Carmen Lamela va enviar a presó tots els que es presentaren a l'Audiència Nacional el 2 de novembre, entre els quals es trobava Oriol Junqueras.
  • Puigdemont es va entregar a la justícia belga i va quedar lliure. Quan Pablo Llarena va assumir el cas al Tribunal Suprem, va decidir retirar les ordres de detenció, la qual cosa va permetre a l'expresident català viatjar per Europa.
  • El març del 2018, Llarena va processar per rebel·lió tots els investigats i va decidir reactivar les ordres de detenció. Tot seguit, van detindre Puigdemont a Alemanya, però va quedar en llibertat dies després. Finalment, el país centreeuropeu va decidir extradir-lo per malversació.
  • L'octubre del 2019, amb la sentència condemnatòria del procés per sedició, Llarena va reactivar novament les ordres de detenció dels investigats a Europa, però va aconseguir poc després l'acta d'eurodiputat.
  • El setembre del 2021, Puigdemont va viatjar a Cerdanya (Itàlia) per a participar en un acte on va ser detingut, ja que la justícia italiana considerava que l'expresident tenia nul·litat de moviments.
  • Amb la reforma del Codi Penal impulsada pel govern central i Esquerra que eliminava la sedició com a delicte, l'expresident català va passar a estar processat per malversació. Paral·lelament, era investigat per terrorisme per la causa del Tsunami Democràtic, que es va acabar arxivant per un error processal.
  • Puigdemont continua sent investigat per alta traïció en la 'trama russa' del procés que investiga el titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre. 

També et pot interessar

stats