El CVC homenatja Margarita Salas com a referent de la ciència per a les dones
L'homenatge pòstum a la bioquímica asturiana s'ha emmarcat en el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.
La investigadora Margarita Salas, que va morir el passat 7 de novembre, va ser un "bastió" i un "referent" per a moltes dones en la ciència, va demostrar que es pot "arribar al més alt" en la carrera científica i va significar un "símbol de la igualtat". Així ho han posat de manifest les oncòlogues Ana Lluch i María Blasco, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, en el Consell Valencià de Cultura (CVC), on han participat en una taula redona d'homenatge pòstum a la bioquímica asturiana.
En una sala atapeïda per a homenatjar a Margarita Salas i celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, el president del CVC, Santiago Grisolía, també ha subratllat que la investigadora "va intentar posar la ciència a un nivell digne".
La directora científica del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), María Blasco, ha recordat que va ser la seua mestra i mentora científica. "Salas ha sigut un model que realment es podia arribar al més alt de la carrera científica, per a mi i per a moltes altres dones i homes d'aquest país", ha destacat.
"En ciència hi ha més dones que homes fent investigació; en el CNIO el 70% som dones, però aquestes no estan representades per igual en els llocs de presa de decisions de la investigació. Fins que això no siga així hi haurà dificultats perquè les dones arriben a dalt", segons Blasco.
I per a l'oncòloga Ana Lluch, catedràtica emèrita de la Universitat de València, Salas "va ser el nostre bastió". "La recorde com una persona pionera, que ens ha ajudat a establir que el camí es pot caminar, que les dones són fonamentals per a la ciència", ha reivindicat.
Puig destaca que cada vegada hi ha menys dones en les carreres tècniques
Ximo Puig ha subratllat que Salas és "una referència per al que significa el fet de la igualtat, que en la ciència està lluny de produir-se", i ha recordat que cada vegada hi ha menys dones en les carreres tècniques.
Pedro Duque ha destacat la seua "gran labor" com a investigadora i com a "capdavantera" en la bioquímica, i ha subratllat que algunes de les patents "més valuoses" del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) "tenen el seu nom".
María Blasco, científica alacantina i directora del Centre Nacional d'Investigació Oncològica, va ser alumna de Margarita Salas i l’ha definida com una “magnífica mentora”. En una entrevista a la ràdio d’À Punt, ha assegurat que tots els que van fer la tesi doctoral amb ella s’anomenen "margaritos" en el seu honor. “Ens va transmetre la manera de fer la ciència amb molt de rigor”, ha afegit.