D'on ve la tradició de menjar dotze grans de raïm amb les campanades?
El popular costum té un origen comercial i es va assentar arran d'un excedent de raïm als cultius alacantins a principis del segle XIX
El costum de menjar dotze grans de raïm amb les dotze campanades de la nit de Cap d'Any es fa a les cases espanyoles tradicionalment. Però, sabies que l'origen d'aquest popular costum és purament comercial?
L'any 1909 els cultius de raïm del Vinalopó van produir un excedent de producte i van llançar una campanya de màrqueting perquè no es desaprofitara res: vendre paquets amb dotze grans de raïm per menjar-los durant la nit de Cap d'Any i atraure la bona sort.
No obstant això, també hi ha estudis que remunten l'inici a l'any 1880, quan els burgesos espanyols agafaren el costum de menjar raïm i beure cava dels aristòcrates francesos. Es diu que la gent de l'època es va reunir a la madrilenya Porta del Sol per a menjar raïm i fer-los la burla.
Siga com siga, i encara que aquesta fruita es consumira abans de l'exitosa iniciativa, la campanya del 1909 va influir a perpetuar la tradició dels dotze grans amb les dotze campanades. No és la primera vegada que la publicitat crea tendència en la societat, ja que al Japó sopen KFC la nit de Nadal des que la companyia estatunidenca va proposar-ho amb un menú especial als anys setanta.
Les tradicions canvien a mesura que la societat avança, i ja hi ha pobles com Borriana (Plana Baixa) que tenen la seua pròpia proposta nadalenca: menjar gallons de taronja amb les campanades i així promoure l'agricultura local de cítrics.