La DANA d'agost no alleuja la sequera als pantans valencians

Les conques del Xúquer i del Segura continuen perdent aigua per dessetena setmana consecutiva i marquen nous mínims anuals, al 43,9% i 18,3% de capacitat, respectivament

El pantà de Beniarrés (Cocentaina) es troba a poc més de l'11% de capacitat, imatge del passat 1 d'agost
El pantà de Beniarrés (Cocentaina) es troba a poc més de l'11% de capacitat, imatge del passat 1 d'agost / Shutterstock

El temporal de pluges de la setmana passada, tot i donar una minitreva a la calor sufocant d'este estiu, no ha servit per a revifar la situació dels embassaments de la Comunitat Valenciana, que continuen perdent hectòmetres cúbics d'aigua (hm³). D'acord amb l'última actualització del Ministeri de Transició Ecològica sobre les reserves hídriques, els pantans pertanyents a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) —la majoria a les comarques valencianes— han retrocedit nou dècimes percentuals més en els darrers set dies i es queden al 43,9% de capacitat, cinc punts per davall de la mateixa setmana d'agost el 2023. D'altra banda, els de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) han caigut al 18,3%, set dècimes menys que fa una setmana.

Les dades difoses per Transició Ecològica este dimarts agreugen la preocupació relativa a l'estat en què es troben les reserves hídriques de les preses valencianes, que arrosseguen ja dèsset setmanes assecant-se i marquen nous mínims anuals pel dèficit de precipitacions i les altes temperatures que registrem dia rere dia este estiu. La tònica, tot i això, transcendeix l'àmbit autonòmic i és generalitzada a tot el país, a pesar del temporal que recentment ha agranat gran part de la península. Unes pluges en ple agost clarament insuficients per a revertir la tendència a la baixa que experimenten els nivells d'aigua a les preses espanyoles. En conjunt estos espais han vist com s'evaporaven 813 hm³ del líquid emmagatzemat.

En concret, i quant a la Comunitat Valenciana, els embassaments dependents de la conca del Xúquer guarden ara mateix 1.248 hm³, 27 menys que fa set dies, mentre que als del Segura els en queden 209 després d'haver-ne perdut 8. Independentment de les demarcacions fixades per les confederacions hidrogràfiques i les conques dels rius, el web Embalses.net calcula la mitjana de cada autonomia. Segons les estimacions d'este portal, els embassaments valencians estan aproximadament al 32,3% de capacitat, percentatge un punt inferior al de la setmana passada i dotze per davall de la xifra registrada fa un any.

En tot cas, el volum percentual de líquid emmagatzemat a les conques repartides per la Comunitat Valenciana està molt per davall de la mitjana espanyola, que baixa punt i mig en set dies fins al 52,3%. El cas dels pantans del Segura és especialment greu, ja que estan 34 punts per davall de la mitjana estatal. I més de la meitat d'embassaments pertanyents al Xúquer, la demarcació que abasta la major part d'esta mena d'infraestructures a les comarques valencianes, estan en ple estiu prou per davall de la meitat de la capacitat conjunta, que és de 2.829,7 hm³.

El pantà de Tous, el de major capacitat que tenim ací, amb 378,6 hm³, en guarda ara 80,02 i està quasi a un quint de la capacitat total (21,14%). Sols en esta darrera setmana se n'han anat 4,55 hm³ d'aigua. Les reserves del segon en envergadura, el de Contreras, estan al 51,59%, amb 186,12 hm³ dels 360,8 possibles. En set dies la reserva hídrica ha minvat en 8,85 hm³, la pèrdua més gran en termes absoluts. Una altra presa rellevant és la de Benaixeve, que es queda esta setmana al 37,01% de capacitat i 81,91 hm³ d'aigua, vora tres menys que la setmana passada.

D'altra banda, les alarmes estan enceses també al pantà d'Arenós, al curs del riu Millars. L'informe elaborat per la CHX el deixa al 14,01%, fet que vol dir que l'aigua que té no arriba ni a la sèptima part de la capacitat. Només conserva 15,54 hm³ dels 110,9 que hi podria contindre després de veure com se n'evaporava més d'un en els últims set dies.

Per sistemes, el d'Alacant (Marina Baixa/Serpis) se situa al 13,42%, el del Xúquer al 48,58%, el del Túria al 37,16% i el de Castelló —que engloba els rius Palància, Millars i Sénia— al 16,41%. Tots presenten percentatges més menuts en comparació amb el balanç de la setmana passada.

També et pot interessar

stats