La DANA ha destrossat completament dotze centre educatius
La revisió tècnica en les zones afectades conclou que n'hi ha 24 en disposició de reprendre l’activitat docent
Amb el pas dels dies es fan paleses algunes de les conseqüències de la devastadora DANA que ha castigat la Comunitat Valenciana i que deixa ja 211 persones mortes, segons les últimes dades provisionals facilitades per Emergències de la Generalitat. Els centres educatius són unes de les instal·lacions més danyades dels 69 municipis valencians afectats pel temporal.
El personal tècnic de la Direcció General d’Infraestructures Educatives i de la Inspecció ja han revisat 92 centres educatius d'una vintena de municipis afectats per la DANA per a avaluar-ne les condicions i prioritzar que les instal·lacions garantisquen la seguretat de l’alumnat, professorat i treballadors. Els informes tècnics revelen que la majoria dels centres que han visitat presenten pèrdues en equipaments, mobiliari i material escolar, entre altres.
El primer balanç determina que dotze centres estan completament destrossats, ja que necessiten una reposició, rehabilitació integral o reparacions de gran importància. Per contra, 24 ja estan en disposició d’obrir els pròxims dies i cada ajuntament decidirà quan es reprén l'activitat docent després d’avaluar els accessos.
També hi ha 29 centres que presenten una alta probabilitat d’obrir dilluns que ve després de fer una sèrie d'intervencions menors, incloent-hi serveis de neteja d’emergència, mesures d’higienització i revisió d’instal·lacions elèctriques, de la xarxa de sanejament o de les calderes.
Un total de 19 centres hauran d'esperar un poc més per a reobrir, ja que necessiten reparacions en tancats, fusteria o substitucions elèctriques. Per acabar, hi ha 9 centres que ja han rebut la visita dels tècnics, però encara es troben en estat d’avaluació i emissió de l’informe corresponent.
Este és el llistat dels 24 centres que estan en disposició de reprendre l’activitat docent. Els que apareixen marcats amb un asterisc (*) no s’han vist afectats estructuralment, però les instal·lacions s’estan utilitzant com a centre logístic, campament base i seu de Creu Roja o de l'exèrcit. Per tant, cada ajuntament decidirà sobre la reobertura en funció de si pot traslladar estos serveis a altres infraestructures.
- Aldaia: CEIP Juan Antonio Martínez Torres i CEIP El Rajolar (*)
- Albal: CEIP Juan Esteve Muñoz (*) i CEIP La Balaguera
- Alfafar: CEIP La Fila (*)
- Algemesí: CEE Alberto Tortajada, CEIP Blasco Ibáñez i CEIP Virgen del Pilar
- Alginet: CEIP Pepita Greus
- Alcàsser: CEIP 9 d’Octubre, CEIP Jaume I, IES d’Alcàsser
- Benetússer: CEIP Blasco Ibáñez
- Xest: CEIP Vicente Blasco Ibáñez, Complex Educatiu de Xest, IES núm. 1, IES Ricardo Marín Ibáñez
- Dosaigües: CRA Alto Júcar
- Godelleta: CEIP Enrique Tierno Galván
- Utiel: Escola Oficial d’Idiomes, IES Miguel Ballesteros Viana
- Castellar-Oliveral (València): CEIP Castellar-Oliveral (ja ha obert hui) i IES El Ravatxol
- Iàtova: CEIP Pintor Sorolla
Alzira ofereix centres educatius a l'alumnat d'altres municipis
Les escoles d’Alzira i l'IES Josep Maria Parra d’Alzira, en contacte amb la Conselleria d’Educació, acullen i acolliran l’alumnat que ho necessite dels pobles damnificats, segons ha indicat l'Ajuntament alzireny. "Les famílies que ho necessiten cal que contacten amb els centres", han apuntat a través d'un missatge a la xarxa social X.