Directes
Ara en la televisió
ZERO
Ara en la ràdio
BEN MOTIVATS! T2 (reemissió)

La dana dispara la sinistralitat laboral: 109 persones van morir treballant l'any passat i 37, desplaçant-se

A més de les defuncions, que repunten més d’un 51%, els accidents que van requerir baixa també van pujar un 2,3% a la Comunitat Valenciana, segons UGT i CCOO

Un vianant avança entre les deixalles que va acumular la riuada en un dels carrers del polígon de Catarroja / Jorge Zapata (EFE)

Més d’un centenar de persones, 109 concretament, van morir a la Comunitat Valenciana mentre treballaven o anaven cap al lloc de treball l'any passat. Són 37 víctimes més que l’any anterior, el que en termes percentuals suposa un increment de les defuncions superior al 51%. És l'estadística que han presentat este dijous els sindicats UGT i CCOO, en la roda de premsa sobre la sinistralitat laboral del 2024. No és l'única dada dolenta que creix: també repunta la sinistralitat laboral. En termes generals, ha arribat als 53.519 accidents durant la jornada laboral que van requerir baixa; és a dir, un 2,3% més que l’any anterior.

Dels 109 sinistres mortals, 79 es van produir mentre la víctima estava en la seua jornada laboral, i una trentena van tindre lloc quan els assalariats anaven o tornaven al seu lloc de treball.

Darrere d’estos últims casos, que també han crescut respecte al 2023, està la dana, que va sorprendre algunes víctimes anant o tornant de treballar. “Els accidents in itinere del 29-O fan que l'índex de sinistralitat s'haja disparat”, assenyalava la responsable de Salut Laboral de CCOO PV, Núria Lázaro.

D’altra banda, de la resta de defuncions, que van tindre lloc durant la jornada laboral, 41 van ser per causes traumàtiques, 29 per patologies no traumàtiques i nou van estar vinculades al trànsit, segons han detallat els representants de CCOO i UGT.

Segons els sindicats, més de la meitat dels accidents “són evitables” i un 90% van tindre lloc en empreses amb menys de cinquanta treballadors. “La prevenció és fonamental i salva vides”, ha afirmat la vicesecretària general de Salut Laboral, Medi Ambient i Cooperació d'UGT, Marisa Baena, que reclamava mesures específiques en els sectors amb un índex d'accidents més gran: l’agrari, la construcció, la indústria i els serveis.

En opinió de Lázaro, les dades són “el pitjor indicador socioeconòmic del país” i ha defensat la necessitat d'adaptar la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, que compleix trenta anys, als nous models de treball, incloent-hi els riscos psicosocials. A més, han exigit ampliar el reconeixement de malalties professionals, incloent-hi les derivades de l'assetjament laboral.

Origen laboral d'alguns càncers

Les representants sindicals també han incidit en l'origen laboral de certs tipus de càncer. Del total de casos anuals registrats a Espanya, que segons la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica van ser 286.664, només 116 estan oficialment reconeguts com a derivats de l'àmbit laboral, segons han assenyalat dels sindicats. En opinió de les representants d’UGT i CCOO este percentatge fa curt i han defensat un reconeixement més gran.  

En este punt, han recordat a les víctimes de l'amiant, més de dos anys després de l'aprovació de la llei que estableix un fons de compensació, “continuen esperant la indemnització”.

Els sindicats han reclamat, així mateix, reforçar el sistema d'alerta Sisvel, el Sistema d'Informació Sanitària i Vigilància Epidemiològica Laboral, així com augmentar la presència sindical en pimes i micropimes, empreses on no sempre existeixen mecanismes de vigilància i prevenció suficients.

Ocupació Dana 2024

També et pot interessar