Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

DANA Kids, un espai per als xiquets afectats per les inundacions a València

Més de 2.700 voluntaris sumen esforços per a oferir un lloc segur als menors i demanen col·laboració per a habilitar més espais a les zones afectades

DANA Kids funciona en l'espai cultural La Rambleta / DANA Kids

Després de les devastadores inundacions que han colpejat la província de València ha sorgit DANA Kids, una iniciativa popular creada per a fer costat als xiquets que s'han quedat sense col·legis. A través d'un espai segur i ple d'activitats recreatives i educatives, DANA Kids cerca oferir un respir a les famílies mentre treballen en la recuperació de les llars i comunitats, i esperança als xiquets.

Des del dimarts, DANA Kids funciona en l'espai cultural La Rambleta. Este centre acull menors de tres a dotze anys, en horari de 9:00 a 14:00 hores, oferint-los jocs, aprenentatge i acompanyament emocional. Amb un aforament limitat de 150 places, és el primer espai DANA Kids obert a totes les famílies que necessiten un espai segur per als seus fills en estos moments difícils.

Este projecte és possible gràcies a la iniciativa i dedicació de Rubén Gadea, CEO de Sanus Vitae, l'equip de Komba Educació i el de la Universitat Politècnica de València (UPV), així com de tantes persones implicades, com l'actriu i dramaturga Marian Villaescusa, o la professora de Secundària Laila Lakkis.

Més de 2.700 monitors voluntaris formats

En pocs dies, la iniciativa ha aconseguit sumar 2.700 monitors voluntaris formats en l'àmbit infantil, cultural i lingüístic, amb experiència i certificats en protecció de menors, que s'han unit per a atendre els xiquets. El projecte ha guanyat una gran visibilitat en xarxes socials, amb el suport de reconeguts influencers com les germanes Pombo, Lola Índigo i Dulceida, i gràcies a això han pogut arribar a moltes més famílies i col·laboradors interessats a aportar.

El nostre compromís és oferir un lloc on els xiquets i xiquetes puguen jugar, aprendre i sentir-se segurs mentre les famílies enfronten el difícil procés de recuperació

Diverses empreses i marques, com Gabol o Todojuguete, s'han sumat també a esta causa, i han oferit materials i joguets per a les activitats. Així mateix, disposen del valuós suport de la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, que faciliten monitores molt especialitzades.

Un espai acollidor a l'Espai Rambleta

En els seus primers dies de funcionament, DANA Kids ha acollit més de quaranta xiquets que s'han acostat des de la Torre, Forn d'Alcedo, Alfafar i Paiporta. La ubicació d'Espai Rambleta és fonamental, ja que famílies dels barris de la Torre i Forn d'Alcedo poden acudir-hi a peu.

"A causa de les dificultats de mobilitat que han deixat les pluges, el nostre objectiu és ampliar l'abast del projecte i portar DANA Kids a més localitats afectades quan tinguem espais adequats i suport local", indiquen.

I per això fa un crida a la col·laboració d'espais addicionals des d'Utiel fins a Massanassa, passant per Xiva, Xest, Torrent i Paiporta. L'equip de la UPV, gràcies a la capacitat institucional, gestiona la relació amb els ajuntaments per a trobar espais disponibles.

Una pàgina web per a facilitar l'accés i la col·laboració

Per a agilitzar la inscripció i col·laboració, DANA Kids llançarà una pàgina web en els pròxims dies gràcies al suport de Vermut Estudi i Encom. En la web www.danakids.és les famílies podran registrar els fills, i els voluntaris seleccionaran els grups a atendre. També aquelles persones o empreses que tinguen un espai que puguen cedir podran contactar fàcilment amb l'equip organitzador.

Malsons i por de la pluja, primers símptomes psicològics dels xiquets de la DANA

Els xiquets afectats per les inundacions poden patir malsons recurrents, por de fenòmens atmosfèrics o rebuig a eixir al carrer o a parlar sobre els successos, segons detalla Verónica Collado, psicòloga de Save the Children des de València. Segons esta organització, la infància és un dels col·lectius més vulnerables en l'àmbit psicològic, amb diferents simptomatologies.

Veiem mutisme i efectes molt més immediats, com xiquets que no volen eixir al carrer o no volen parlar de la situacióVerónica Collado - Psicòloga de Save the Children a València

En un comunicat, l'ONG recomana "no ocultar la realitat als fills, sinó explicar-los-la amb un llenguatge adaptat a l'edat i no sobre informar-los".

Una dona porta un xiquet en un carro de la compra per un carrer ple de fang a Massanassa / Kai Försterling (EFE)

“Si a casa tenim dos xiquets, per exemple, un adolescent de catorze anys que té preguntes molt més específiques, podem apartar-lo, portar-lo a la seua habitació i donar-li totes les respostes que necessite. En canvi, si tenim el germà que té sis anys no cal que escolte esta informació”, exemplifica Collado.

A més, des de l'organització es recomana a les famílies controlar l'accés a notícies, ja que les imatges i informació repetitiva poden augmentar l'ansietat. Una altra de les recomanacions és intentar oferir-los una visió més positiva de la catàstrofe, centrada en la solidaritat i en el que s'està fent per a solucionar la situació.

El col·legi, peça clau en la salut mental

"Els col·legis, més enllà de ser llocs d'aprenentatge, són espais en els quals els xiquets poden compartir inquietuds. Alguns adopten rols d'adults, amb funcions que no els corresponen per edat. El que necessiten és tornar a escola, a la rutina, veure que continuen tenint suport en classe", explica la psicòloga.

Save the Children calcula que 71.664 xiquets i adolescents en edat escolar viuen a municipis especialment afectats i que s'han vist obligats al tancament de centres educatius.

L'organització valora positivament les mesures proposades per la Conselleria d'Educació per a reactivar les classes al més prompte possible.

València l’Horta DANA 2024 Educació Pobles