La DANA de València es cola entre els assumptes més buscats en Google enguany
Els usuaris volien saber en què consisteix el fenomen meteorològic, les particularitats de les inundacions o les maneres d’ajudar els damnificats. L'incendi de Campanar també concentra nombroses recerques
“Què és una DANA”, “per què s’ha inundat València” o “com ajudar DANA València”. Són algunes de les qüestions que més han preguntat els usuaris a Google al llarg de l’any i que han fet que la catàstrofe de la Comunitat Valenciana s’haja colat entre els assumptes que més curiositat despertaven als que estaven enfront de la pantalla. La catastròfica gota freda que va causar les riuades del 29 d’octubre és, juntament amb esportistes com Ilia Topuria, Rafa Nadal o Carolina Marín o polítics com Trump o Carles Puigdemont, els assumptes que més s’han preguntat des d’Espanya en la barra del buscador. No obstant això, no és l'únic tema del nostre territori que està entre els més buscats: l'incendi de l'edifici de Campanar, que va tindre lloc al febrer, és el sisé assumpte d'actualitat més buscat a Google.
Segons fonts del gegant tecnològic, l’esport, els fenòmens ambientals i la política han sigut els àmbits que més preguntes han suscitat en els últims dotze mesos. Un període en què han crescut les recerques en el buscador respecte a l’any anterior i ha sigut l’actualitat la que ha fet repuntar l’interés respecte a certs temes.
Així, des del 29 d’octubre van créixer les cerques relacionades amb la DANA, tant pel cas concret de València, com pel fenomen meteorològic que implica. Però els internautes espanyols també han volgut saber detalls de l’huracà Milton de Florida, les alertes per precipitacions intenses o la calor.
La pigota del mico
Google també es presenta com una via per a informar-se de qüestions com la manera com es contagia la pigota del mico o l’eclipsi solar. L’actualitat esportiva també ha suscitat nombroses cerques relacionades amb els Jocs Olímpics. En este sentit, segons assenyalen des de la multinacional, els usuaris han buscat informació sobre les olimpíades i el medaller de manera genèrica, a més d’aspectes concrets de la gimnàstica rítmica, la natació artística, l’escalada esportiva combinada o la vela.
Ara bé, alguns esportistes que han sigut notícia també han aclaparat nombroses cerques, segons admeten des de Google. Així, en la barra del cercador s’han introduït els noms d’Ilia Topuria, el primer campió mundial espanyol de pes ploma de la UFC; el de Rafa Nadal, que va anunciar la retirada del tenis professional o la jugadora de bàdminton Carolina Marín, que va abandonar la semifinal dels Jocs Olímpics després de lesionar-se al genoll.
Les cerques de futbol, un clàssic que sempre desperta l’interés dels usuaris, han estat en l’últim any tamisades per l’Eurocopa. Lamine Yamal i Nico Williams, seguits de cerques curioses com “per què xiulen Cucurella” o “per què Mbappé parla espanyol” han protagonitzat les cerques dels usuaris a Google.
La cartellera es trasllada al buscador
L’àmbit televisiu i cinematogràfic també s’ha vist reflectit en les cerques en el buscador. Així, programes com ara La isla de las tentaciones o La revuelta, que presenta David Broncano en TVE, són els que copen l’interés dels internautes. També han sigut populars les sèries Fallout i Berlín. A més, pel·lícules com La sociedad de la nieve, Inside Out 2 i Oppenheimer, han portat els internautes a fer-li a Google preguntes com “per què es va estavellar l'avió dels Andes” i “per què s'orina negre”.
Ara bé, les nombroses cites electorals celebrades el 2024 també han motivat cerques de l’àmbit polític. Els usuaris espanyols s’han interessat per les eleccions europees i les dels Estats Units, que han comportat cerques sobre Donald Trump, Kamala Harris i Joe Biden. A més, els espanyols també s'han preocupat per les eleccions de Veneçuela i la salut de Kate Middleton.
Pel que fa a la política espanyola, s’han consultat qüestions sobre Pedro Sánchez, Carles Puigdemont o Iñigo Errejón, com han admés fonts de la multinacional.