Directes
Ara en la televisió
TERRES DE CINEMA

David González (IVE): "Totes les estadístiques que generem es poden aplicar per a preveure polítiques o anticipar el futur"

El director de l'Institut Valencià d'Estadística defén la funció del departament per a determinar moltes decisions polítiques des de la comprensió, al detall, de la realitat valenciana

El director de l'Institut Valencià d'Estadística, David González / À Punt NTC

La covid-19, que va causar milions de contagis, també va inundar el món d'estadístiques. Mai com abans de la pandèmia, la societat ha tingut tan present la utilitat predictiva de les dades, per exemple, per a anticipar la possibilitat de col·lapse d'un hospital. Comprendre al detall la realitat valenciana fins al punt d'anticipar-la és la tasca central de l'Institut Valencià d'Estadística. I del seu treball depenen alguns dels diagnòstics en què s'emparen moltes decisions polítiques.

"Totes les estadístiques que generem tenen una aplicació per a preveure les polítiques o què passarà en el futur", ha explicat a Les notícies del Matí el director de l'IVE, David González. "Difícilment es podran prendre decisions si no es té coneixement acurat de la realitat i ahí estem", ha dit.

226 operacions té marcades l'IVE en el seu Pla d'Estadística Anual, aprovat per les Corts en funció de les demandes del govern valencià, prèvia consulta als agents socials econòmics. Entre les més recents conegudes hi ha l'anàlisi del grau del compliment dels dèsset objectius de desenvolupament sostenible marcats per l'ONU. La Comunitat Valenciana té resultats més favorables en el 56% dels indicadors que la mitjana estatal, com en el reciclatge o la inversió sanitària, però se situa per sota en camps com el risc de pobresa o la ràtio de personal sanitari.

"Es publica el bo i el roín, no fem anàlisi més enllà de la descripció de la realitat, que intentem que siga el més de fidedigna possible", ha dit González, que s'ha desmarcat de la "cuina" que es retrau a altres organismes estadístics com el CIS, per a la presentació dels resultats, advertint que "s'ha de procurar la credibilitat de les institucions amb transparència, perquè transcendeixen persones i legislatures".

Es publica el bo i el roín, no fem anàlisi més enllà de la descripció de la realitat, que intentem que siga el més de fidedigna possible

L'Institut Valencià d'Estadística viu una segona joventut, després del tancament de la institució el 2012, quan es va reconvertir en una subdirecció general, fins que el Botànic la va recuperar el 2021. Ara, una trentena de persones participen en el dibuix de la realitat valenciana a través de l'acumulació i l'estructuració de dades, amb una metodologia i ordenació harmonitzades amb l'Institut Nacional d'Estadística i els òrgans estadístics de la resta d'autonomies. David González assegura que es procura "treballar en coordinació i no fer duplicitats" per motius "d'eficiència i recursos públics". I posa l'exemple de l'índex de confiança empresarial, que l'IVE amplia a partir de les dades de l'INE incorporant més entrevistes a la Comunitat Valenciana, per a obtindre una mostra més representativa de la realitat econòmica que permeta, fins i tot desagregar-la per sectors.

L'institut valencià treballa ja en el pla que definirà els objectius estadístics per als pròxims quatre anys, un període (2023-2027) en què el seu director vol avançar en la utilització de la principal i més precisa base de dades, "els registres administratius", un "camp enorme" del que considera que es pot fer un ús "manifestament millorable" per a prendre decisions.

També et pot interessar