Dos dècades del tràngol més amarg de la Todolella: la mort dels 18 joves intoxicats a l’alberg
Les víctimes, menors de trenta anys, van morir per la mala combustió d’una estufa. Vint anys després, un concert a les Alqueries les recorda dissabte
Amb el record viu dels díhuit joves que van morir i amb l’alberg tancat. Així recorda la Todolella, vint anys després, una de les tragèdies més greus que ha colpejat els Ports: la mort de díhuit persones, totes menors de trenta anys, mentre dormien a l’alberg on van fer nit després d’una festa d’aniversari. La mala combustió d’una estufa de gas va estar darrere de la tragèdia. Des d’eixe 5 de febrer del 2005, part de les famílies, més enllà del dolor, van viure un calvari judicial de més d’una dècada que, al remat, no va valdre perquè es determinaren responsabilitats de l’administració. Dissabte, les Alqueries, municipi d’on eren originàries algunes víctimes, acollirà un concert d’homenatge.
El periple judicial a través del qual vora la meitat les famílies buscava depurar responsabilitats les va portar primer fins al Tribunal Suprem. Allí van esgotar, sense èxit, la via penal el 2009. Després van mamprendre un altre procés, per la via contenciosa administrativa, per a reclamar una indemnització. Demanaven quasi un milió d'euros a l'Ajuntament i a la Generalitat perquè entenien que les administracions no van garantir la seguretat d’un establiment públic com era aleshores l’alberg.
L'octubre del 2015, deu anys després de la fatídica data, el Tribunal Constitucional va desestimar l'últim recurs que havien presentat els familiars de les víctimes i, amb esta decisió, va quedar totalment tancada la porta a qualsevol responsabilitat derivada de la via judicial. Finalment, la justícia va determinar que no hi havia responsabilitats perquè no hi havia intenció de fer mal ni ocasionar les morts pel mal funcionament de l’estufa.
Més de deu pobles van plorar les morts
La investigació va determinar que la mala combustió d’una estufa de gas, que segons el procés judicial havia portat un dels assistents a la festa, va ser la causa de la mort. Eren veïns de Morella, Vilafranca, Vinaròs, les Alqueries, Borriana, Onda i també de València, de pobles de Terol i de Múrcia.
Tots ells, més alguns que se’n van tornar a casa a dormir, havien assistit eixe dissabte a la nit a una festa d’aniversari a l’alberg Sant Cristòfol, situat en un enclavament privilegiat, al costat d’una ermita, que té vistes privilegiades de la Todolella, el Forcall i Cinctorres. Hores abans de la catàstrofe, desenes d’amics es van reunir dins per la festa del 50é aniversari d’un d’ells. Com a part de la celebració, va actuar el grup musical Ppyote, format per joves de comarques veïnes.
En acabar la festa, una vintena d'assistents van pernoctar a l’alberg. La persona que complia anys i la parella es van quedar en una de les dos habitacions de l’establiment. La resta, onze homes i set dones, tots menors de trenta anys, van optar per l’altra.
El procés judicial perpetua el dolor i retraumatitza algunes escenes
Va ser precisament la parella que dormia en l’altra habitació la que es va trobar amb la tragèdia diumenge al matí. Tot i que quan van despertar es notaven atordits, fins a la seua habitació no va arribar el monòxid de carboni que va resultar mortal. En transcendir els fets, vora trenta psicòlegs i molt de personal mèdic es van desplaçar fins al poliesportiu de la Todolella i fins a l’hospital provincial de Castelló per a atendre els familiars.
Juan Rodríguez, un dels psicòlegs que va participar en el cas, recordava en el programa Dejavú d’À Punt el doble patiment que van patir les famílies, sobretot les que van emprendre un procés judicial. “Al moment dur de totes les famílies de reconéixer el cos del seu familiar, se sumava el procés judicial, que perpetua el dolor i retraumatitza algunes escenes”, assenyalava. Fins i tot ell admetia, dos dècades després, com li va afectar este cas. “No som de ferro, em va afectar”, apuntava.
Hui en dia, vint anys després, alguns dels responsables polítics d’aquell moment prefereixen guardar silenci. L’alberg continua tancat, sense oferir allotjament, encara que l'ermita ha acollit peregrinacions i continua sent visitada per excursionistes i ciclistes que gaudeixen de les vistes meravelloses que ofereix este entorn natural.
Antonio Ponce, suboficial major de la Guàrdia Civil que el 2005 integrava la policia judicial que va accedir a l’alberg ,recorda, amb dos dècades de distància, com de dur va ser aquell treball i com va impactar als que participaven en la identificació i l’alçament dels cossos. “Eren díhuit persones joves, amb un futur al davant que es va truncar aquell dia”, exposava davant de les càmeres del programa Dejavú.
Recorda que un dels principals propòsits de tots els que participaven en la tasca era reduir al mínim l’impacte emocional de les famílies. “Fins a l’Institut de Medicina Legal de Castelló arribaven els cossos pràcticament identificats per a evitar més victimització a les famílies", apuntava Ponce.
Concert al poble de Ppyote
Les Alqueries acollirà dissabte un concert per a retre homenatge a les víctimes, ja que els integrants de Ppyote eren naturals d’esta població de la Plana Baixa i de Borriana.
Aquell 5 de febrer del 2005, quatre dels membres de la formació van actuar a l’alberg. Amb ells, anava un xic de dèsset anys que substituïa un dels integrants de la banda de punk rock perquè no hi podia acudir. Tots cinc van decidir quedar-se a dormir a l'alberg després de l'actuació.
Així, amb el lema "Sempre amb vosaltres", sis formacions musicals protagonitzaran, a partir de les 16:00 hores, un concert que aspira a convertir-se en un record sentit als díhuit joves que van faltar aquella freda matinada de febrer, una matinada que va marcar la història més tràgica de la Todolella.