L'incendi del Saler es dona per controlat però encara no està extingit

La CV-500 entre el Palmar i el Perellonet està reoberta al trànsit des de diumenge al migdia

Imatge d'aquest diumenge de la zona afectada de l'incendi del Saler
Imatge d'aquest diumenge de la zona afectada de l'incendi del Saler / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'octubre 2023 - 15:52 Actualitzat: 04 de novembre 2023 - 15:37

L'incendi declarat al Saler la vesprada de dissabte s'ha donat per controlat al voltant del migdia d'aquest diumenge, després d'estabilitzar-se a primera hora del matí, segons ha confirmat el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat. El regidor de la delegació de la Policia Local de València, Jesús Carbonell, va declarar que és l'incendi de més abast a la zona "des del 2015" i que les causes del foc s'estan investigant.

Per la seua banda, el regidor de l'àrea prevenció i extinció d'incendis de l'Ajuntament de València, Juan Carlos Caballero, ha assegurat que "els efectius continuen treballant per a garantir la seguretat en la zona i recuperar la normalitat". Així ho ha confirmat també Andrés Gonzalbo, un dels bombers de la unitat de Bétera que va estar treballant en l'extinció del foc durant la vesprada de dissabte i que ha declarat a À Punt Notícies que la situació "està ben tranquil·la".

L'incendi va començar prop de la carretera CV-500 entre el Palmar i el Perellonet, i posteriorment es va desplaçar cap a la mar. Per precaució, les autoritats van evacuar díhuit persones de l'alberg el Casal d'Esplai que van tornar a sa casa. També van decidir tancar la carretera en els dos sentits, que s'ha reobert finalment aquest duimenge de migdia.

Al llarg de la vesprada de dissabte, fins al lloc dels fets es van mobilitzar 22 dotacions de bombers de l'Ajuntament de València, que van instal·lar el seu centre de comandament avançat, quatre unitats del Servei de Bombers Forestals de la Generalitat, així com tres autobombes i tres mitjans aeris. A més, es va declarar un nou focus el mateix dia de nit en les proximitats de l'Hotel Sidi Saler, a dos quilòmetres del primer foc registrat, que es va apagar moments després.

A més, des del primer moment es va establir situació 1 del Pla Especial de Risc d'Incendis Forestals, que implica que l'incendi declarat pot afectar greument béns forestals i, en tot cas, lleument la població i béns de naturalesa no forestal.

En la segona jornada d'incendi s'ha continuat treballant a la zona amb set dotacions dels bombers municipals, sis dotacions dels bombers del Consorci Provincial de València, un agent mediambiental i un mitjà aeri.

Nou incendis en tres mesos

Aquest foc se suma als nou incendis registrats en els últims tres mesos al voltant de la Devesa-Albufera. De fet, en la matinada de divendres a dissabte ja s'havia produït un conat d'incendi que va cremar al voltant de cinc metres quadrats i va ser ràpidament extingit, segons detallaren fonts municipals.

"A nosaltres ens afecta més perquè som del terreny i sabem el mal que ha fet ecològicament", explicava Enric Dasí, veí del Saler. "Estem molt preocupats, perquè tindre una persona o persones que estiguen disposades a fer aquestes coses amb tota la impunitat, almenys, aparentment, et deixa amb certa preocupació".

"Hem vist un focus major i un altre més allunyat i més xicotet, que després han acabat ajuntant-se", rememora una altra veïna de la pedania que ha vist el foc quan tornava a casa. "Aquesta setmana ja és el tercer o quart incendi i des de fa uns mesos que es produeixen sistemàticament. Alguna cosa haurem de fer per a protegir el Saler", conclou.

També et pot interessar

stats