El Defensor del Poble investiga el naufragi amb 37 morts d'una pastera, després que Espanya delegara el rescat al Marroc

Una conversa revela els dubtes del pilot sobre la jurisdicció del rescat, que Salvament atorga al Marroc, quan ell veu en aigües espanyoles la nau, que va tardar dotze hores a rebre ajuda

Dels 61 ocupants només se n'han salvat 24 / À Punt NTC

Espanya va delegar en el Marroc el rescat de la llanxa pneumàtica que va naufragar de camí a les Canàries, tot i la possibilitat que estiguera navegant en aigües espanyoles. Més de dotze hores esperaren a ser rescatats els 61 ocupants, dels quals només se n'han salvat 24. Els 37 restants es donen per morts. Només s'han recuperat dos cadàvers, el d'un home i el d'una xiqueta.

La denúncia l'ha feta Caminant Fronteres, l'ONG que va informar Salvament Marítim de la ubicació de la llanxa, segons assegura, en aigües sota jurisdicció espanyola. Una acusació que sembla confirmar la filtració de la conversa del pilot de l'avió espanyol enviat per a localitzar la nau, amb el coordinador de Salvament de Las Palmas, que ha avançat la Cadena SER. Coneguda la gravació, el Defensor del Poble ha anunciat una investigació d'ofici. 

Posició de la llanxa quan va ser localitzada
Posició de la llanxa quan va ser localitzada / À Punt NTC

L'orde: "No entrar en la zona SAR marroquina"

En la conversa li demanen "no entrar en la zona SAR marroquina", tot i la insistència del pilot del fet que les aigües estan dins de la zona assignada a Espanya per a la cerca i salvament. Des del centre li indiquen que informe al Marroc ja que "l'ajuda està bastant a prop". Eren les 18 hores de dimarts, però la patrullera marroquina no va arribar fins a les 11 del matí de dimecres, després de recórrer 40 milles nàutiques. A només una hora de distància de la llanxa, en el moment de l'albirament, hi havia la Guardarmar Calíope, una embarcació de Salvament Marítim, que acabava de rescatar 63 migrants d'una altra embarcació.

L'helicòpter espanyol enviat després del naufragi només va poder recuperar el cadàver d'una menor, d'entre cinc i huit anys. El Marroc se'n va fer càrrec dels supervivientes, que va retornar al Bojador, al Sahara Occidental.

El govern espanyol guarda silenci

Helena Maleno, portaveu de Caminant Fronteres considera que "és tortura tindre a 60 persones, entre elles sis dones i un bebé, més de dotze hores esperant un rescat en una llanxa pneumàtica que pot afonar-se en qualsevol moment".

La portaveu del govern i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha declinat donar detalls sobre la gestió del naufragi els àudios filtrats i s'ha limitat a refermar el compromís d'Espanya per la política de migració i asil en el marc de la Unió Europea. Rodríguez també ha marcat distància entre l'executiu de Sánchez i "altres forces polítiques", que no ha especificat, que segons ha dit pensen que aquests éssers humans "no han de comptar amb els mateixos drets que altres".

També et pot interessar

stats