Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Els delictes d'odi repunten un 4,86% tot i la pandèmia, amb 151 casos el 2020

Interior adverteix d'un augment generalitzat al conjunt de l'Estat, que va ser del 9,3%, en el primer semestre de 2021, en el marc d'una tendència a l'alça "objectiva i constant de les conductes penals d'odi" dels últims anys

Detall d'una concentració contra una agressió racista a Múrcia / Edu Botella (Europa Press)

Les forces de seguretat de l'Estat han conegut 610 denúncies per delictes d'odi en el primer semestre de l'any a tot Espanya, un 9,3% més respecte al mateix període de 2019, l'exercici anterior a la pandèmia. En la majoria han sigut casos de racisme i xenofòbia, ideologia i orientació sexual.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha avançat les dades en la presentació de l'informe sobre l'evolució dels delictes d'odi a Espanya el 2020, durant la qual també ha informat de les noves mesures adoptades pel seu departament per a ampliar les funcions de l'oficina nacional de lluita contra aquesta mena de delictes.

1.401 denúncies a Espanya, un 17,9% menys, en el primer any de pandèmia

L'augment dels delictes d'odi del primer semestre de 2021 contrasta amb el descens generalitzat el 2020, quan es van registrar 1.401 situacions d'aquesta tipologia penal al conjunt de l'Estat, un 17,9% menys que el 2019. Interior atribueix la disminució a les menors interaccions socials per les mesures de confinament i les restriccions a la mobilitat amb motiu de la pandèmia.

Per això, Marlaska ha considerat més rellevants les dades del primer semestre de 2021 –que es comparable amb el de 2019, abans de la crisi sanitària– per a fer una fotografia precisa de la situació, ja que confirma que des de fa anys es produeix "un augment objectiu i constant de les conductes penals d'odi". Una tendència que només s'ha trencat el 2020, per obra del confinament i les restriccions.

Les denúncies per racisme i xenofòbia lideren l'estadística

Pel que fa a les dades de 2020, la majoria dels casos denunciats corresponen a amenaces (408) i lesions (316) en situacions de racisme i xenofòbia (589), contra l'orientació sexual i la identitat de gènere (328), i per motius ideològics (280). La majoria de les víctimes estan en la franja d'edat entre 26 i 40 anys, i el 66% són de nacionalitat espanyola. Entre els detinguts, el 78% dels quals són espanyols, hi ha 68 menors.

En aquest període les forces de seguretat també han comunicat 189 delictes d'odi en internet (45%), les xarxes socials (23%), amenaces telefòniques (14,3%), i altres mitjans telemàtics.

151 denúncies a la Comunitat Valenciana, un 5% més

Interior ha informat de 151 denúncies per delictes d'odi al llarg de 2020 a la Comunitat Valenciana, sobretot per situacions de racisme i xenofòbia, (58), la gran majoria de les quals s'han produït a la província de València (95). Alacant ha registrat 37 casos i Castelló 19. El 2019 es van registrar 144 casos al conjunt del territori, set menys. És a dir, que a diferència de la disminució dels casos al conjunt de l'Estat, els delictes d'odi han crescut un 4,86% a la Comunitat Valenciana tot i la pandèmia.

Les dades del ministeri augmenten els registres de l'últim informe Raxen que cada any elabora el Moviment Contra la Intolerància, en el qual es va notificar 66 incidents i denúncies per delictes d'odi, quaranta menys que en l'informe anterior, que va arreplegar 106 incidents.

Catalunya (236), Madrid (225) i el País Basc (221) han registrat la xifra de denúncies més alta en termes absoluts al conjunt de l'Estat el 2020. Aquesta última autonomia, però, lidera els casos en relació amb la població, amb deu denúncies per cada cent mil habitants. Només la supera Melilla, amb deu fets i una incidència d'11,5 casos per delictes d'odi.

Rodrigo Jiménez (Efe) / El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant la presentació de l'informe sobre l'evolució dels delictes d'odi a Espanya

També et pot interessar