Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

Com demanar les ajudes per l’incendi de Llutxent

L’Ajuntament de Gandia ha obert una finestreta única per a atendre les sol·licituds d’ajudes pels danys causats en béns arran del foc.

Les persones afectades disposen de 30 dies naturals per a demanar les sol·licituds d'ajuda

El termini per a demanar ajudes al govern central pels danys causats en béns per l’incendi forestal de Llutxent ha començat aquest dilluns, immediatament després que el Consorci de Bombers l’ha donat oficialment per extingit.

Les persones afectades disposen de 30 dies naturals, fins al 12 de setembre, per a fer les sol·licituds d’ajuda al govern central. Es podran presentar en qualsevol registre, com ara el de les delegacions i subdelegacions del govern espanyol, en qualsevol òrgan administratiu de l’administració general de l’Estat, els de la Generalitat, els de la Diputació de València o en els seus ajuntaments.

L’Ajuntament de Gandia és un dels que ha obert una oficina específica perquè les persones que tinguen sa casa, el cotxe o parcel·les afectades pel foc puguen demanar les ajudes que els corresponga.

Abans de res, ja estan treballant en el restabliment dels serveis essencials per a fer-les habitables, com són la llum i l’aigua en aquelles cases afectades que ho necessiten i també estan reparant l’enllumenat públic de les urbanitzacions més afectades, segons ha explicat a À Punt Mèdia el regidor de Govern de Gandia, José Manuel Prieto.

Les ajudes prioritzaran les primeres residències, per la necessitat dels veïns de tornar a la normalitat al més prompte possible. De fet, només podran optar a estes ajudes aquelles unitats familiars que no tinguen ingressos superiors a 10.500 euros bruts a l’any. 

Ábalos es compromet a ampliar les ajudes

Aquesta limitació ha fet que els afectats hagen reclamat al ministre de Foment, José Luis Ábalos, que aquest dimarts ha visitat la zona afectada, que es comprometa a ampliar les ajudes, perquè hi ha casos de veïns que ho han perdut tot i no compleixen els requisits. Ábalos, en la conversa amb els damnificats, ha adquirit el compromís que es puguen ampliar en els pròxims dies.

A l’oficina d’atenció als afectats de Gandia, ubicada a la Casa de la Marquesa de la ciutat, atenen l’inici de la tramitació de les ajudes per a persones amb vivendes danyades o propietats afectades. A més, estudiarà cadascun dels casos de les parcel·les afectades. 

Prieto també ha avançat que l’altre eix d’actuacions municipal és l’arbrat “d’aquelles zones i d’aquelles parcel·les en què puga ser perillós per als propietaris i altres avisos per necessitats concretes”.

Mentrestant, l’ajuntament gandienc ha reallotjat 60 persones, que formen part de 10 famílies, en altres residències i hotels mentre se solucionen els tràmits de les ajudes i es recuperen els seus habitatges.

El foc va destruir més de quaranta habitatges, la majoria al terme municipal de la capital de la Safor. Segons les primeres previsions que ha fet el consistori de Gandia, entre dotze i tretze d’aquestes quedaran declarades en ruïna absoluta.

Els veïns han denunciat que durant molt de temps han estat reclamant a l’Ajuntament de Gandia que netejara les àrees boscoses, ara afectades per l’incendi de Llutxent, perquè hi havia acumulada molta runa de fullaraca i ramatge. Asseguren els veïns que tenen proves i documentació de cadascuna de les ocasions que s’ha sol·licitat la neteja de l’entorn de les urbanitzacions de Marxuquera, Montepino, Montesol i Las Cumbres. 

Precisament, aquestes urbanitzacions continuen en l’anomenada zona 2, que impedeix, fins ara, que els veïns puguen entrar definitivament a les vivendes. El fet que no tinguen ni aigua ni llum fa que les autoritats no hi deixen pernoctar els propietaris, però si que poden anar a arreplegar roba, medicaments o documentació.

Pinet demana la zona d’emergència

L’Ajuntament de Pinet ha acordat, per unanimitat de tots els grups municipals, sol·licitar al govern central que declare el terme municipal com “zona d’emergència” per a pal·liar tan prompte com siga possible els danys causats per l’incendi forestal de Llutxent.

L’alcalde de Pinet, Juan Ramón Chismol, ha explicat que la declaració de zona catastròfica suposarà la concessió d’unes ajudes que haurien de tindre entre les seues prioritats la construcció d’una bassa d’aigua al paratge natural del Surar per al reg i per a l’extinció de possibles incendis.

Amb aquesta petició, Pinet s’afegeix a les poblacions de Gandia i Llutxent, que també acordaren demanar al Consell de Ministres la declaració de zona d’emergència, així com ajudes econòmiques a particulars pels danys ocasionats.

la Safor la Marina Alta

També et pot interessar