Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

Demanen excloure cinc espècies d'ocell de la llista valenciana d'espècies cinegètiques

La Societat Valenciana d'Ornitologia sol·licita l'exclusió de la tórtora europea, la xixella, la gralla, el roncadell i la fredeluga

La tórtora europea és una de les espècies que la Societat Valenciana d'Ornitologia demana traure del catàleg cinegètic

La Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO) ha sol·licitat formalment a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica l'exclusió de cinc espècies d'ocells de la llista d'espècies cinegètiques de la Comunitat Valenciana.

Les espècies que es poden caçar estan en una llista en l'annex de la llei de caça autonòmica, publicada l'any 2004 i són les mateixes que ja figuraven com a cinegètiques d'àmbit estatal en el Reial decret de l'any 1989, segons ha informat l'entitat en un comunicat.

Més de trenta anys després, "és un fet constatat que l'estat de conservació d'algunes d'aquestes espècies ha empitjorat", denúncia. Les cinc espècies d'ocells la societat considera que haurien de deixar de considerar-se cinegètiques en la normativa valenciana són la tórtora europea, a xixella, la gralla, el roncadell i la fredeluga.

Es tracta d'espècies que els últims anys han registrat "marcats declivis" poblacionals, en moltes ocasions associats a reduccions notables de les seues àrees de distribució. Entre totes, resulta "especialment ofensiu" el cas de la tórtora europea, que està "en franca regressió" a nivell global i catalogada com a vulnerable per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa i que actualment "encara no ha sigut retirada del llistat d'espècies cinegètiques de la Comunitat Valenciana".

La SVO subratlla, que tal com queda definit en l'article 14 de la Llei de Caça autonòmica, "són espècies cinegètiques aquelles que en el seu estat de normalitat poblacional són capaces de mantindre un creixement poblacional significatiu".

"És per tant clarament contradictori que continue permetent-se la caça d'espècies per a les quals els serveis tècnics propis de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica han corroborat tendències poblacionals negatives en territori valencià", indica l'entitat.

També s'emplaça la Generalitat perquè prenga mesures encaminades a millorar la situació d'aquests cinc ocells, que incloguen, en primer lloc, "excloure-les, mitjançant decret, d'una llistad'espècies cinegètiques sens dubte anacrònic".

També et pot interessar