Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Demostrada l'eficàcia d'un fàrmac contra les acalorades de la menopausa

Els resultats de l'assaig clínic, en què ha participat l'Incliva de l'Hospital Clínic de València, s'han publicat en The Lancet

L'equip d'investigació de l'INCLIVA que ha participat en l'estudi / Incliva

Un assaig clínic internacional en què participa l'Institut d'Investigació Sanitària Incliva, de l'Hospital Clínic de València, ha demostrat l'eficàcia i seguretat del fàrmac fezolinetant enfront de les sufocacions que pateixen les dones amb menopausa i les supervivents de càncer de mama, que reben tractament d'anul·lació hormonal.

Els resultats de l'assaig clínic, anomenat Skylight 1, s'han publicat a la capçalera científica The Lancet. En l'assaig, de fase 3, han participat 2.205 dones de 40 a 65 anys amb un perfil divers i representatiu de la població objectiu potencial, entre juliol de 2019 i l'agost de 2021, en un centenar d'instal·lacions als Estats Units, el Canadà, la República Txeca, Hongria, Polònia, Espanya i el Regne Unit.

La investigació a l'Incliva l'ha dirigida el doctor Antonio Cano, coordinador del Grup d'Investigació en Salut de la Dona en aquest institut i catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia a la Universitat de València (UV), que fa anys que investiga sobre l'osteoporosi en les supervivents de càncer, amb l'objectiu de millorar la seua qualitat de vida i la seua salut enfront d'aquesta patologia.

La nova troballa científica es deriva de la investigació internacional sobre bloquejants de neurokinina 3, una proteïna que actua com a estimulant de les neurones, la producció de la qual està relacionada amb els estrògens, les hormones ovàriques femenines.

Quan l'ovari deixa de funcionar, hi ha una sobreproducció, que excita les neurones encarregades de mantindre el control de la temperatura. El resultat és la sensació brusca de calor, que pot aparéixer amb més o menys freqüència o intensitat, i que, en algunes dones, interfereix en el son, en la productivitat laboral i en les altres activitats de la vida diària.

Vora el 80% de les dones amb menopausa i amb tractaments d'anul·lació hormonal pateixen aquestes sufocacions, que en el 25% dels casos es perceben com a freqüents i severes.

En les dones sotmeses a deprivació ovàrica intensa, per malalties com el càncer de mama, les sufocacions són especialment intenses i esdevenen un sofriment afegit a l'específic de la malaltia. El tractament més eficaç en l'actualitat, la complementació d'estrògens, no l'accepten moltes dones i tampoc pot aplicar-se a les supervivents de càncer de mama.

Els investigadors consideren que la caracterització addicional del benefici del fezolinetant en la qualitat de vida, inclosos els símptomes de l'estat d'ànim i el benestar sexual, requereix el desenvolupament de nous estudis.

València

També et pot interessar