Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

La denúncia d’un professor associat: “Cobrem entre cinc i sis euros l’hora i no ens paguen per preparar les classes”

El docent Jordi Pérez, de la Universitat de València, reivindica retribucions justes que es corresponguen amb el treball real i que se’ls permeta fer projectes d’investigació

Imatge d'arxiu d'una classe en el campus de la Universitat de València / À Punt NTC

“Cobrem entre cinc i sis euros l’hora, sigues doctor o no, i tenint una preparació laboral contrastada. No ens paguen per preparar les classes, perquè sols cobrem per les hores de classe que fem i de tutories. En aquest cas, quan preparem les classes? En l’ascensor quan vaig a fer-les?”. Aquestes són només algunes de les reivindicacions del professorat associat de les universitats públiques, a les quals ha donat veu en Les notícies del matí Jordi Pérez, un dels vora 4.500 docents valencians d’aquest tipus associat a la Universitat de València.

El col·lectiu està cridat des d’aquest dimarts a una vaga indefinida per a reivindicar un reconeixement real de les seues tasques i unes retribucions d'acord amb les seues trajectòries professionals, entre altres qüestions.

Per a Pérez, la protesta pretén exigir a l’administració unes condicions laborals “dignes”. En opinió d’aquest docent de la Universitat de València, el que vol el col·lectiu a qui ha donat veu és “no ser un professorat pària pagat malament i en condicions de treball precàries”, sinó més aïna personal docent i investigador propi “d’un país avançat, que compleix la normativa legislativa de la Unió Europea”, afegia Jordi Pérez en la seua intervenció en Les notícies del matí.

Pel que fa a les retribucions dels professors universitaris que compaginen l'activitat professional de fora de la universitat amb la docent, a més de considerar que no es corresponen amb la tasca que fan i la trajectòria professional i formativa, el professorat universitari valencià reclama l’aplicació del conveni signat “en presses i abans de les eleccions” el 2019, “segons el qual anàvem a tindre una pujada substancial” i s'anaven a homogeneïtzar les retribucions dels docents de totes les universitats públiques valencianes.

“Però ha resultat ser un conveni fantasma. Ens han pres el pèl”, denunciava Jordi Pérez en referència a aquest conveni, que no ha arribat a aplicar-se a pesar de la insistència del professorat associat i de nombroses reunions per a recordar l’incompliment de l’acord firmat.

Ens utilitzen com a un 'kleenex': quan t'han utilitzat com han volgut, sense cap problema vas al carrer sense indemnitzacióJordi Pérez - Professor associat de la Universitat de València

“Estem contractats deu, quinze, vint... anys en frau de llei per les universitats, perquè ens contracten per a una cosa i ens utilitzen per a una altra”, lamentava Pérez en referència a la falta de reconeixement del treball que fan.

A aquesta circumstància, afegia: “Ens utilitzen com a un kleenex: quan t'han utilitzat com han volgut, sense cap problema vas al carrer sense indemnització”, assenyalava.

Volem que ens reconeguen les hores reals de treball, inclosa la preparació de les classes, les reunions i que ens deixen investigar, perquè no ens ho permetenJordi Pérez - Professor associat de la Universitat de València

“Volem seguretat jurídica, que reconeguen que estem contractats en frau de llei i que ens facen indefinits sense cap prova, perquè molts ja hem passat cinc o sis concursos, que ens reconeguen les hores reals de treball, inclosa la preparació de les classes, les reunions a què acudim i que ens deixen investigar, perquè som professorat al qual no ens ho permeten”, aclaria el professor universitari. 

Educació

També et pot interessar