Denuncien un cas de transfòbia d’un empleat de Renfe

L’artista drag valenciana Giorgia Sánchez, coneguda com Glamniss, va ser tractada en masculí i forçada a comprar un nou bitllet amb un nom masculí

Giorgia Sánchez ha presentat una queixa a Renfe per tracte discriminatori / À Punt NTC

“En el DNI posa que eres un home, eres un home”. Aquesta va ser la resposta que va rebre Giorgia Sánchez quan li va explicar a un empleat de Renfe per què el nom que apareixia en el bitllet no era el mateix que el de la seua documentació. Tot i dir repetidament que és una dona trans, el treballador es va referir a ella en masculí. 

Aquesta artista drag valenciana, coneguda com a Glamniss, va ser forçada a pagar 40 euros per a realitzar un canvi en el bitllet i posar un nom masculí que no fa servir des que va començar la seua transició. Giorgia ha presentat una queixa formal a Renfe, que ja ha obert expedient informatiu, i s'ha posat en contacte amb Orienta, el servei especialitzat d’atenció i assessorament al col·lectiu LGTBI de la Generalitat.

La mateixa situació es va produir en el viatge d’anada a Madrid el dia anterior, quan també la van malgeneritzar en veure la seua documentació, però no li van fer pagar diners ni la va acusar de cap il·legalitat. A més, aquesta dona trans remarca que una de les persones amb qui viatjava no va tindre cap problema per a pujar al tren, malgrat que al bitllet hi havia escrit “Voro” i no “Salvador”, com al seu DNI. 

“Mai m’havia passat, em vaig quedar paralitzada i van ser les meues amigues que em van ajudar a gestionar la situació”, narra Giorgia, que posa l’accent en la violència que es va exercir contra ella quan no es va respectar la seua identitat de gènere. 

Legalment ha d'esperar fins als dos anys de tractament hormonal per a poder canviar el DNI. És per això que col·lectius trans reclama una llei trans que permeta l'autodeterminació de gènere, és a dir, la capacitat de manifestar lliurement la identitat de gènere, sense necessitat d'informes mèdics o psicològics que tutelen l'exercici de la seua voluntat.

En aquest sentit, s'ha pronunciat José de Lamo, director general d'Igualtat en la Diversitat la Generalitat, que ha posat aquesta situació com a exemple de "la necessitat urgent de l'aprovació de la llei trans estatal, amb la qual Giorgia ja haguera pogut canviar-se el nom al DNI". Per la seua part, l'activista LGTBQ+ i tècnic d'Orienta Guillem Montoro considera que "tota queixa que es presenta a l'entitat és un pas perquè es replantegen els protocols d'aquest tipus de normatives".

El diputat estatal de Compromís, Joan Baldoví, ha anunciat que aquest dilluns preguntarà al Congrés per aquest cas, que ha qualificat de "discriminació intolerable". En declaracions a À Punt NTC, Baldoví ha emfatitzat la gravetat que haja sigut un empleat d'una empresa pública l'agressor i ha demanat que s'establisquen protocols "per a tractar les persones trans tal com se senten".

També et pot interessar

stats