Les denúncies per discriminació als valencianoparlants augmenten un 47% en quatre anys

Escola Valenciana ha presentat l’informe de denúncies dels drets lingüístics, que enguany recull 150 incidències

Presentació de l'informe de vulneracions lingüístiques 2024
Presentació de l'informe de vulneracions lingüístiques del 2024 / Escola Valenciana

Les denúncies per vulneració de drets lingüístics col·lectius i individuals han augmentat un 47% en quatre anys: el 2021 se'n van notificar 102 i enguany, 150. Així ho recull l’informe de vulneracions lingüístiques al País Valencià del 2024 que este dimecres ha presentat Escola Valenciana en una reunió amb els síndics del PSPV i Compromís a les Corts, on també han demanat que es torne a crear una oficina de drets lingüístics, però ara amb capacitat sancionadora. Des de la federació asseguren que també han demanat una cita amb el síndic del Partit Popular, encara que no han rebut cap resposta. 

L’informe es publica cada 4 de desembre en el marc del Dia dels Drets Lingüístics al País Valencià, una iniciativa que va nàixer fa una dècada amb l’objectiu de visibilitzar les agressions que pateix la ciutadania valencianoparlant i que busca posar fi a esta mena de discriminació. 

Document
Informe de Denúncies dels Drets Lingüístics al País Valencià 2024
Consulta'l

En només un any, les queixes per discriminació a les persones valencianoparlants han augmentat en un 7,3 %, un increment que la presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Carinyena, justifica en el fet que la gent està perdent la por de denunciar quan pateix una vulneració lingüística. 

Tot i que la major part dels casos s'han produït el 2024, també hi ha altres situacions que continuen denunciant-se any rere any. Per exemple, moltes federacions i clubs esportius valencians continuen sense emprar el valencià en les pàgines web i xarxes socials. A més, plataformes com Netflix, HBO Max o Amazon Prime Video no tenen el compte en valencià a pesar dels deu milions de potencials usuaris valencianoparlants que tenen. 

El text també destaca que la majoria de les vulneracions venen de les administracions públiques i, de manera molt concreta, dels ajuntaments. A més, les dones reben més vulneracions que els homes i geogràficament es concentren més al sud del territori valencià. D’altra banda, Escola Valenciana i les organitzacions que participen en l’informe avisen que la previsió és que l'any que ve augmenten considerablement les vulneracions en l’àmbit educatiu per l’aplicació de la nova llei educativa.

Finalment, les entitats i sindicats signants insisteixen que la Generalitat continue avançant cap a la igualtat lingüística i desenvolupe un pla de cooperació efectiva en els àmbits de la llengua i la cultura amb els governs de Catalunya i les Illes Balears. D'altra banda, han demanat que es torne a obrir una oficina de drets lingüístics, però ara amb capacitat sancionadora.

En l'elaboració de l'informe han col·laborat: Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, Tirant lo Blanc, CCOO PV, Intersindical Valenciana, FE CCOO PV, BEA, SEPC, STEPV, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), la Plataforma pel Dret a Decidir, la Societat Coral El Micalet, la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals, ACICOM i la Unió de Cooperatives d’Ensenyament Valencianes (UCEV).

També et pot interessar

stats