Les denúncies per violència de gènere es disparen un 22% en el segon trimestre

La Comunitat Valenciana és la tercera en nombre de dones víctimes d’aquest tipus de violència per cada 10.000 dones

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuita
Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC

La violència masclista és una plaga social que va a més i així ho evidencien els indicadors del segon trimestre d’enguany. Només fent una ullada a algunes xifres de la Comunitat Valenciana, es manifesta l’empitjorament d’aquest problema. D’abril a juny, hi va haver un 22% més de denúncies per violència de gènere i quasi un 12% més de víctimes al territori.

Són algunes de les conclusions que ofereix l’informe sobre violència de gènere que ha fet públic aquest dijous l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial. Aquest document recull que, durant el segon trimestre del 2022, a la Comunitat Valenciana 6.252 dones han sigut víctimes d’aquest tipus de violència —663 més que les del segon trimestre de l’any anterior (5.589)—, mentre que en el mateix període s'han registrat 6.909 denúncies per violència de gènere, 1.253 més que en el mateix període de l’any anterior (8.162).

Augmenta la violència o només les denúncies?

La fiscal especialitzada en violència de gènere i delictes d'Odi, Susana Gisbert, explica a À Punt que en aquests casos "sempre és difícil saber si l'augment es deu a un increment de la violència o de les persones que denuncien". El que sí que està clar és que la violència de gènere no para i que la davallada que es va experimentar amb la pandèmia fa temps que va quedar arrere –afirma–, i que les situacions de crisi fomenten un augment de la violència masclista. "En una casa que pateix els efectes de la crisi, el polvorí té més probabilitats d'esclatar i les circumstàncies que estem vivint poden fer que afloren situacions que no havien aflorat encara", postil·la.

Gisbert també apunta a un possible augment de la població en el sistema per a explicar la pujada del nombre de denúncies, ja que des que es començaren a elaborar estadístiques sobre aquest cas s'ha passat d'un 10% de víctimes que denuncien a un 20% i un 30% actualment. No obstant això, lamenta que la quantitat de denúncies que fan terceres persones encara és molt baixa i demana més conscienciació entre la població del fet que, si es presencia o es coneix una situació de violència masclista, s'ha de denunciar.

Quant a la diferència entre el nombre de víctimes i el de denúncies, la fiscal assenyala quan es registra una dona com a víctima de violència de gènere perquè hi ha hagut un atestat, això no sempre implica una denúncia per part de la dona. També que algunes dones denuncien més d'una vegada i que, amb la nova llei de protecció de la infància contra la violència, una dona pot denunciar que, a més d'ella, també les seues criatures són víctimes de violència de gènere.

El repunt de la violència masclista també es fa evident en les víctimes. L’informe del Consell General del Poder Judicial també indica que 6.252 dones van ser víctimes d’aquest tipus de violència, mentre que el segon trimestre de l’any anterior van ser 5.589.

Paral·lelament, també han crescut les ordes de protecció dictades als jutjats valencians, on es van decretar un 21% més que en l’any anterior. Han passat del de les 1.031 del segon trimestre de l’any passat a les 1.247 del segon trimestre del 2022.

Fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana apunten que les modificacions de la llei de Protecció de la Infància contra la violència, que ja havia entrat en vigor el segon trimestre d’enguany, estan darrere d’aquest augment de les mesures de protecció.

En aquest sentit, i com apunten des de l’organisme, els jutjats valencians van suspendre 153 vegades el règim de visites dels seus fills dels presumptes maltractadors.

Quant a les víctimes, de les 6.252 en total registrades en els òrgans judicials de la Comunitat Valenciana en aquest segon trimestre, 3.326, eren espanyoles, i 2.472 d’origen estranger. En el cas del primer col·lectiu, s'han incrementat respecte al segon trimestre de 2021 un 9,6% i el segon, un 15,6%.

Tercera comunitat amb més denúncies per cada 10.000 dones

El nombre de dones víctimes de violència masclista a Espanya durant el segon trimestre és de 44.543, xifra que representa un augment del 10,89% respecte al mateix període del 2021, quan se'n comptabilitzaren 40.168. D'altra banda, a la Comunitat Valenciana són 6.252 les dones que han sigut víctimes d’aquest tipus de violència, un 11.86 % que les 5.589 del segon trimestre de l'any passat.

Aquestes dades es tradueixen en un augment de la taxa de dones víctimes per cada 10.000 dones registrada en tot Espanya, que ha passat de 16,6 en el segon trimestre del 2021 a 18,4 (1,8 punts més). Per segon trimestre consecutiu, la Comunitat Valenciana presenta la tercera taxa més alta del país (24,2), tan sols per darrere de Múrcia (28,5) i les Balears (27,6). Les autonomies que menys denúncies tenen per cada 10.000 dones són La Rioja (14), el País Basc i Galícia (13), i Castella i Lleó (11,6).

El 016 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes diferents, igual que el correu 016-online@igualdad.gob.es; també es para atenció mitjançant WhatsApp a través del número 600000016, i els menors poden dirigir-se al telèfon de la Fundació ANAR 900 20 20 10.

En una situació d'emergència, es pot telefonar al 112 o als telèfons de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062), i en cas de no poder cridar es pot recórrer a l'aplicació Alertcops, des de la qual s'envia un senyal d'alerta a la policia amb geolocalització.

També et pot interessar

stats