Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

La depressió ja és la principal causa d'incapacitat laboral permanent a Espanya

Quasi el 40% de les empreses espanyoles estan mancades d'iniciatives per a cuidar la salut mental de la plantilla

El Dia Mundial de la Salut es celebra el 7 d'abril / / @LILA ALBERICH / FUNDACIÓN LA CAIXA

Aquest diumenge, 7 d'abril, és el Dia Mundial de la Salut, una data que busca conscienciar sobre la importància de vetlar per la salut i promoure la investigació per a desenvolupar tractaments efectius. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) el commemora aquest 2024 amb el lema "La meua salut, el meu dret", recordant-nos així que la salut és un dret fonamental per a cuidar en tots els àmbits, tant en el vessant físic com també en el mental.

"Cada vegada hi ha més baixes en els entorns laborals per ansietat i depressió, això és una realitat"

La depressió és, segons l'OMS, un trastorn que ja afecta 280 milions de persones arreu del món. A Espanya, la Societat Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental adverteix que els problemes de depressió ja s'han convertit en la principal causa d'incapacitat laboral permanent, superant fins i tot els problemes d'esquena.

Les seues dades revelen que a Espanya la prevalença de la depressió és del 29 %, una xifra molt superior al 15 % registrat a Europa. Pel que fa a la Comunitat Valenciana, la xifra registrada del conjunt de trastorns mentals és d'un 25%, contra el 15% de la mitjana estatal.

"Cada vegada hi ha més baixes en els entorns laborals per ansietat i depressió: això és una realitat. Tot i que també estan més normalitzades les malalties mentals i la gent té menys por i demana més ajuda", explica la psicòloga sociosanitaria Fàtima Tortosa a À Punt Notícies

"L'estrés fa que les persones visquen en una activació de supervivència i això és molt agotador"

Les condicions laborals, el clima de treball, la por a perdre la faena... Diversos factors poden afectar en gran mesura la salut mental, però a parer de Tortosa és l'estrés, tant a nivell laboral com de la vida quotidiana, el principal desencadenant. 

"L'estrés fa que les persones visquen en una activació de supervivència, i això és molt esgotador", ha destacat Tortosa. "Hi ha estrés, insatisfacció laboral per les condicions, les exigències i la sensació de no arribar... Això, al final, desmotiva i desgasta". 

Segons l'OMS, la depressió és un trastorn que afecta ja 280 milions de persones arreu del món.

Un altre factor que afecta la salut mental de les persones treballadores és la por a perdre el treball, segons un informe de la consultora RSM, que afirma que el 30% dels espanyols considera possible que el facen fora el 2024. En aquest sentit, els joves de 18 a 34 anys són els més preocupats.

"Els joves tenen una altra mentalitat laboral. Això no és el que m'havien dit. Per què he de treballar tot el dia? Aleshores per a què visc? Hi ha insatisfacció i crítica, però al mateix temps dependència econòmica", explica Tortosa. "I si em quede sense faena i no puc pagar el lloguer? Molts joves tenen treballs precaris, i clar, tot s'ajunta i genera molta angoixa", puntualitza.

El 40% de les empreses no tenen plans de prevenció en salut mental

Cada vegada hi ha més conscienciació sobre la importància de la salut mental en l'àmbit laboral. No obstant això, segons un estudi que ha elaborat el Grup d'Acció de Salut i Sostenibilitat, a Espanya només el 64% de les empreses disposen d'iniciatives de prevenció i acompanyament. És a dir, quasi el 40% ho té com a assignatura pendent. 

"El problema" –explica Fátima Tortosa– "és que les faenes no estan adaptades a les situacions personals que una persona pot tindre en un moment donat. Demanar ajuda és important i també que les empreses estiguen obertes a escoltar els treballadors, i siguen flexibles en els horaris, excedències i baixes si és necessari".

"És fonamental parlar i no aïllarse, perquè compartir ens ajuda a regular les emocions".

Promoure la comunicació i l'empatia entre la plantilla, fomentar la conciliació laboral i familiar o proporcionar accés a professionals de salut mental són algunes de les iniciatives que la consultora de recursos humans Synergie aconsella implantar per a cuidar de la salut mental dels empleats.

No debades, segons la Fundació Salut i Persones, a nivell mundial es perden 12.000 milions de dies de treball per ansietat i depressió. També defensa que la cura de la salut mental aconsegueix disminuir les baixes laborals en un 66%.

Buscar la satisfacció vital i compartir les preocupacions

Amb tot, cal recordar que també hem de ser honestos amb nosaltres mateixos i, si un treball no ens agrada o no hi estem a gust, hem d'intentar canviar, destaca la psicòloga.

"És important escoltar-se a u mateix i buscar sempre la "satisfacció vital", així com "parlar i no aïllar-se", perquè "compartir ens ajuda a regular les emocions", conclou Tortosa.